DEBATTARTIKEL

Thomas Morell: ”Halkbekämpningen är under all kritik!”

DEBATT
Vedertaget är att vinter råder på Norra halvklotet mellan den 1 december och den 28:e februari. Flertalet av landets invånare inser att vinter innebär både snöfall och minusgrader, men uppenbarligen inte hos ansvarig minister i regeringen, det är häpnadsväckande! Varje gång vädret slår om till minusgrader och snöfall är det samma visa, insatserna kommer ut på vägen allt för sent och i allt för liten omfattning.

Jag har haft ett flertal interpellationsdebatter med infrastrukturminister Tomas Eneroth om att vinterväghållningen måste prioriteras, men det enda svar jag får är att Trafikverket har en modern och effektiv halkbekämpning.

Om så vore fallet, varför har vi alla dessa olyckor och totalstopp i trafiken, stopp som kan vara upp till tolv timmar?

Om halkbekämpningen vore modern och effektiv varför klagar en hel yrkeskår på bristfälligt underhåll på våra vintervägar? Landets yrkesförare är de som har den bästa överblicken över statusen på landets vägar, ty de nyttjar vägnätet dygnets alla timmar alla dagar på året.

Det skall också sägas att kritiken inte riktas mot de åkerier och förare som utför jobbet på vägarna, de gör så gott de kan. Problemet är att de styrs av människor som alldeles uppenbart inte har koll på läget.

När väl en tjänsteman, någonstans i byråkratin, har noterat att den elektroniska meteorologen i dikeskanten registrerar halka, har det varit halt i ett par timmar.

Det är alldeles uppenbart för alla utom infrastrukturministern att halkbekämpningen på landets vägar är under all kritik! Under den här vintern har vi haft flera allvarliga olyckor, tyvärr har ett flertal av dessa resulterat i dödsfall. Nu måste det till en förändring, det är inte acceptabelt att vägarna är glashala under normala vinterförhållanden.

Infrastrukturministern måste ställa krav på att ansvarig myndighet upprätthåller god vinterväghållning. Som det är nu skapas bilden av att ett normalt vinterväder är extremväder, vilket bara är en billig bortförklaring.

Thomas Morell
T
rafikpolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-23 08:00
Kategori: Debatt
Taggar: Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Thomas Morell Tomas Eneroth Vinterväghållning