Vinterväghållning

Listar alla artiklar taggade med: Vinterväghållning

Morell (SD): ”Hur långt från verkligheten kan en regering tillåtas vara?”

Tisdagen den 18 januari hade jag en debatt i riksdagen med infrastrukturminister Tomas Eneroth. Temat för debatten var halkbekämpningen av våra vägar. Yrkesförare larmar om brister i underhållet och att vägarna är glashala. Många lägger upp filmer på Facebook där de visar hur de åker kana på isen med skorna.

Thomas Morell (SD):

”Högt bränslepris banar väg för olaglig och oseriös transportverksamhet”

Sedan nyår har sverigedemokraten Thomas Morell hunnit med att lämna in tre interpellationer. Två till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och en till energiminister Khashayar Farmanbar (S). Frågorna gäller allt från snöröjning till höga bränslepriser.

Trafikverket efter kritik av vinterväghållningen:

”Håller inte med om en kaos- eller katastrofbild”

Vinterväghållningen i Sverige har under de senaste åren varit föremål förr massiv kritik, inte minst från dem som har vägen som arbetsplats. Den tredje januari publicerar vi ett pressmeddelande från Tankesmedjan med rubriken ”Trafikverket sviker trafikanterna i helgtrafiken”. Innehållet leder till många kommentarer och reaktioner från läsarna. Vi ber Trafikverket bemöta Tankesmedjan.

Interpellation

Entreprenörers minskande intresse för snöröjning

Ännu ett vinterhalvår har gått med en vinterväghållning som lämnat mycket att önska och vinter är ännu inte slut. Detta föranleder riksdagsledamot Thomas Morell (SD) att åter lyfta ämnet i en interpellationsdebatt. På svarandesidan står infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Trafikverket sviker trafikanterna i helgtrafiken

Efter en julhelg med dålig vinterväghållning, gick vi mot en nyårshelg som också bjöd på besvärligt väder. Temperaturerna skiftade runt nollan och nederbörden kom både som regn och som snö. Julhelgen bjöd på flera olyckor orsakade av blixthalka på våra europavägar, olyckor som hade gått att undvika med en seriös vinterväghållning - eller ärliga besked från Trafikverket, säger Tankesmedjan i sitt pressmeddelande.

Inkompetenta beslutsfattare skyldiga till den katastrofala väghållningen

Den nationella planen för infrastruktur presenterades nyligen av Trafikverket. För vägtrafikanterna är det en dyster läsning. Trots höga vägskatter och avgifter, finns det inte tillräckligt med pengar i budgeten för att göra vägarna bättre – eller ens att kunna vända den negativa utvecklingen av vägarnas förfall.
Ännu sämre vägstandard är alltså att vänta.

Stefan Nilsson, Tankesmedjantrafik:

”Finns inga pengar för seriös halkbekämpning har trafikanterna rätt att få veta det”

Stefan Nilsson, redaktör för Tankesmedjantrafik, förklarar att det under gårdagen inträffade en otäck olycka på väg 222. En halkolycka som var direkt onödig, menar han.
- Om Trafikverket och väghållaren gör sitt jobb så ska en så trafikerad väg som väg 222 inte kunna vara hal strax efter klockan nio på dagen.

Tomas Eneroths svar på kritik mot vinterväghållning:

”Trafikverket har de resurser som krävs”

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot i Trafikutskottet, frågade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vad denne avser att göra åt problemet med den dåliga vinterväghållningen i Sverige. I svaret konstaterar Tomas Eneroth att Trafikverket har de ekonomiska resurser som krävs. Sten Bergheden säger att svaret visar att ministern har dålig kontakt med vekligheten.
DEBATTARTIKEL

Thomas Morell (SD):

”Det är statens skyldighet att straffa kriminella – inte åkeriägarnas”

I veckan fick jag svar av infrastrukturminister Tomas Eneroth och inrikesminister Mikael Damberg. Svaren har kommenterats av tidningen Proffs i en artikel.
Jag har själv svårt att avhålla mig från att kommentera svaren, låt mig därför ta det i tur och ordning.

Morell om ministrarnas svar om vinterväghållning och uppställningsplatser: ”Har ingen koll”

Sverigedemokraten Thomas Morells engagemang i frågor som rör vägtransportbranschen kan knappast ha undgått någon. Vare sig åkeriägare, chaufförer eller ministrar med ansvar för de frågor som förknippas med just vägtransporter. I skriftliga frågor och i interpellationer ställer Morell frågor som ministrarna måste besvara.