DEBATTARTIKEL
Artikelförfattaren funderar över varför han ser ett Sverige i "fritt fall" och konstaterar att svenskt rättsväsende inte längre fungerar. Fotot är en illustration som inte har med debattartikeln att göra.Fotograf: Göran Rosengren

På tal om rattfyllerister och olagliga transporter:

Har storindustrin kört upp kniven i strupen på våra politiker?

Från min vilstol på verandan kan jag sitta och betrakta mitt Sverige där jag växt upp, arbetat och via skattsedeln bidragit med en ansenlig summa pengar till vårt gemensamma välstånd. Men jag känner inte igen mitt Sverige, det land där lika villkor, likhet inför lagen och rättssäkerhet var de grundläggande värderingarna.

Frågan är var det gick snett för moder Svea, då det har blivit fritt fram för den som begår brott, fuskar och skyller på någon annan när man ertappas med falsk identitet.

Var så god, säger domstolarna och delar ut friande domar likt flygblad inför en valrörelse till de utomnordiska medborgare som begår brott här.

Jag får be om ursäkt för mina begränsade kunskaper i den juridiska snårskogen, men i min värld skall en brottsling straffas.

Det går knappt en dag utan att media rapporterar om grova rattfyllerister, olagliga transporter, körkortslösa förare, manipulerade färdskrivare och förfalskade körkort. Jodå, jag kan så här på ålderns höst erkänna att även jag har kört för fort någon gång, och visst har jag kört hem till familj och bostad fast jag borde stannat tidigare. Men det vi ser idag är långt bortom sans och vett!

Vad är det som skymmer sikten för våra politiker? Hur i hela fridens namn kan de vara så sagolikt naiva? Är det storindustrin som kört upp kniven i strupen på dem och talat om att några åtgärder för att stoppa slaveriet i Sverige inte är att tänka på!

Man kan med fog fundera på den påtagliga bristen på handlingskraft som drabbat de politiker som faktisk har verktygen och kan vidta åtgärder mot fusket.

Jag fick lära mig under min uppväxt vad som är rätt och fel och att man skall göra rätt för sig. Det innebär inte att jag har burit munkkläder under hela mitt vuxna liv, men jag har alltid strävat att göra rätt för mig. Min föräldrageneration, de som var aktiva strax efter kriget, kämpade och slet för att vi skulle få det bra. De byggde upp landet och såg till att skola, sjukvård, försvar, polis och andra viktiga samhällsfunktioner fungerade. Min generation förde det arvet vidare, men sedan gick något snett!

När min generation nu stämplar ut efter långt och troget liv som skattebetalare kan man istället betrakta ett Sverige i fritt fall. Ingen skall försöka övertyga mig om att polis och åklagare som organisationer fungerar idag. Det är ju fritt fram för den som vill bryta mot gällande lagstiftning, förutsatt att man inte är svensk förstås, då är det något helt annat.

När någon av mina anställda råkar glömma sitt förarkort i färdskrivaren över natten, skall jag betala en sanktionsavgift på 4 000 kronor. Motivet? Jag har inte gjort vad som på mig ankommer för att förhindra förseelsen! Ställ det i jämförelse med det som sker idag! Likhet inför lagen? Patetiskt!

Sverige har blivit ”muppen” inom EU – tragiskt!

Åkare Åkesson
Åkarstad

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-05 09:18
Kategori: Debatt
Taggar: Politik Rattfylleri Rättsfall Trafikbrott