Hastighetsöverträdelse

Listar alla artiklar taggade med: Hastighetsöverträdelse

Årets hittills dyraste hastighetsöverträdelse?

Bilinspektör Jonas Nordin och trafikpolis Kenneth Källqvist befinner sig körandes på E18 genom Västerås i 80 km/h när en estländsk dragbil med tanktrailer skyltad med ADR kör om både dem och även andra lastbilar. De stoppar ekipaget vid Västerledsmotet och föraren och tillika åkeriet kommer antagligen att ångra den omkörningen.

Håll avståndet till framförvarande – eller betala

Att hålla tillräckligt avstånd till framförvarande fordon är något det ofta slarvas med. Än värre är det när tunga fordon ligger för nära. Har man dessutom ADR i lasten, är det ännu farligare. Att ligga för nära framförvarande kan leda till böter, men även till körkortsindragning. I värsta fall sker det en allvarlig olycka.

Dragbil klampas två gånger på två dygn

Förutom ett fortkörande tjeckiskt trailerekipage, fortsätter den välbekanta kombitransportören att återkommande figurera i ärenden då kombitrafik blir otillåtna cabotagetransporter. Sanktionsavgiften om 40 000 kronor verkar inte vara avskräckande då en dragbil som kör för den aktuella speditören, klampas två gånger på två dygn av samma anledning. Frågan är om skärpningen av sanktionsavgiften till 60 000 kronor kommer att göra någon skillnad.

Tunga transporter kör för fort – Trafikverket inför nya krav

Det går alldeles för fort på våra vägar och säkerheten måste bli bättre. Nu tar Trafikverket täten och kommer införa krav på att transporter i Trafikverkets projekt håller hastigheten.

Här är musiken som gör dig till en fartdåre

Var tredje svensk uppger att de påverkas att köra snabbare när en viss typ av musik spelas i bilen. Rock är det som får flest att trycka extra på gaspedalen medan opera, jazz och klassisk musik har en lugnande effekt, visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

Efter vältolyckan på E4 vid Gränna: Åkeriet kritiseras hårt under rättegången

Efter vältolyckan på E4 nära Gränna då en dragbil tillhörande Transscandinavian Logistics med en trailer från Ntex gick av vägen och ramlade ner på mötande körbana, så har rättegången nu hållits. Åkeriet och speditören har förekommit i tidigare artiklar vi publicerat både på webben och i den redaktionella tidningen. Föraren under rättegången: "Jag hade arbetat i 20 timmar och kände sömnbristen".

8 av 10 yrkeschaufförer kör för fort utanför skolor

Folksam har för fjärde året i rad undersökt hastigheten bland yrkesförare. I årets rapport konstateras bland annat att andelen hastighetsöverträdelser bland yrkesförare utanför skolor ökat från 64 procent 2020 till 79 procent 2021, för tung yrkestrafik var motsvarande siffror 80 procent 2020 jämfört med 92 procent 2021.

Ung förare utsatte passagerare och medtrafikanter för fara

Regnet fullständigt vräker ner av och till på kontrollplats Långeberga i Helsingborg den 18 augusti, men det hindrar inte yrkestrafikgruppens arbete. Vi är på plats när plötsligt trafikpolis Christer Hansson tidigt på eftermiddagen kallar på förstärkning över radion i ett ärende där en person ljuger om sin identitet.

VTT-ekipage får körförbud efter kontroll

På måndagskvällen den 8 februari tas ett av Västerås Tungtrafik Service AB:s (VTT) ekipage in för kontroll på rastplatsen Anundshög på väg in mot Västerås och den här gången blir det körförbud. En estländsk fortkörande förare som har synpunkter på att kontrolleras, får se sitt körkort omhändertaget på plats.

8 av 10 tunga fordon kör för fort utanför skolor

Folksam har för tredje året i rad mätt hastighetsöverträdelser bland yrkesförare. Nytt för i år är att även hastigheter utanför skolor mäts. I snitt kör fler än sex av tio yrkeschaufförer för fort utanför skolor, och bland tunga fordon är det åtta av tio som inte respekterar hastighetsbegränsningen i anslutning till skolor.