Här ska miljontals lådor och pallar tvättas – från och med idag

För att möta livsmedelsbranschens ökade efterfrågan på cirkulära lådor och pallar har Svenska Retursystem, SRS, etablerat en ny logistikanläggning i Vaggeryd. Idag invigs anläggningen som möjliggör mer hållbara och effektiva flöden av landets livsmedel.

– Vårt cirkulära system hjälper till att göra livsmedelskedjan robust och effektiv, samtidigt som vi bidrar till att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan. Med den nya anläggningen i Vaggeryd ökar vi vår kapacitet och möjliggör en fortsatt hållbar tillväxt för hela branschen, säger Anders Jaresjö, Chief Operations Officer på Svenska Retursystem.

En betydande andel av Sveriges leveranser av livsmedel distribueras i SRS cirkulära lastbärare som används om och om igen. Årligen hanterar systemet cirka 174 miljoner lådor och 10 miljoner pallar som tvättas och kontrolleras i logistikanläggningar runt om i Sverige.

I takt med att allt fler företag vill gå över till ett mer automatiserat och hållbart sätt att hantera och distribuera sina livsmedel växer systemet. För att möta den ökade efterfrågan har SRS byggt en ny logistikanläggning i Vaggeryd.

– Vi är så stolta över vår toppmoderna anläggning som är byggd för framtiden. Då Vaggeryd är en viktig logistisk knutpunkt säkerställer vi att vi transporterar våra pallar och lådor så korta sträckor som möjligt. Vi har också ett av Sveriges största solcellstak som producerar stora mängder grön el, säger Daniel Jakobsson, platschef på anläggningen i Vaggeryd.

Om den nya anläggningen

  • Anläggningen har en kapacitet att tvätta motsvarande 70 miljoner lådor och 4 miljoner pallar per år. Den energieffektiva byggnaden värms upp av återvunnen värme från tvättprocessen.
  • Vaggeryd är en viktig logistisk knutpunkt. Placeringen innebär färre och kortare transporter, vilket leder till minskad klimatpåverkan för hela branschen.
  • Anläggningen är försedd med ett av landets största solcellstak som beräknas producera 3,7 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 750 svenska villor*. Elproduktionen används i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.

* Svenska villor som använder andra källor för uppvärmning än el, till exempel fjärrvärme, förbrukar i snitt 5 000 KWh/år, källa SCB

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-22 14:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsnyheter Logistik Svenska Retursystem Vaggeryd