Illustration: Milence Illustration: Milence

Milence etablerar sin första svenska publika laddplats för tunga elfordon

Milence, ett företag som samägs av Daimler Truck, TRATON GROUP och Volvo Group, etablerar sin första laddstation i Norden, belägen i Varberg. Investeringen är en del i det första storskaliga publika nätverk av laddstationer för eldrivna tunga lastbilar och bussar i Europa.

Laddstationen i Varberg, precis som alla Milence laddstationer, kommer att vara öppen för batteridrivna lastbilar och bussar från samtliga tillverkare. Stationen ligger vid en populär rastplats nära avfart 55 längs E6, mellan Göteborg och Malmö.

Det kommer att finnas en lounge, dusch och toaletter, samt närhet till restauranger. Allt för att skapa en anpassad miljö där yrkeschaufförer kan ta paus och koppla av.

– Vi har nyligen presenterat våra expansionsplaner i Europa, och jag är stolt över att nu kunna offentliggöra vår första laddstation i Norden. Varberg är en strategisk logistikknutpunkt, belägen mellan Göteborg och Malmö, förklarar Anja van Niersen, vd för Milence.

– Vi siktar på att bidra till miljövänlig transport genom att etablera kraftfulla laddningsstationer över hela Europa, och denna etablering är en viktig del av vår strategi. Vi avser att expandera till fler platser under året och de kommande åren. Många av dessa platser har redan säkrats genom avtal och är under utveckling, tillägger Anja van Niersen.

Inledningsvis är anläggningen utrustad med fyra högpresterande CCS-laddare (Combined Charging System), där varje laddare kan leverera upp till 400 kW.

Fas två kommer att omfattas av ytterligare laddstationer. Förutom CCS-laddare planerar Milence att, så snart tekniken blir tillgänglig, utöka laddmöjligheterna och installera sex stycken Mega Combined Charging Systems (MCS)-laddare.

Milence etablerar laddnätverk för tunga transporter. Laddstationerna placeras längs strategiska transportvägar och vid knutpunkter för logistik i Europa.

I slutet av 2023 invigde Milence sin första laddplats i Venlo, Nederländerna och därefter tillkännagavs Antwerpens-Brügges hamn, den näst största hamnen i Europa med en kapacitet på trettio laddpunkter för tunga fordon.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-11 15:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Företagsnyheter Laddstationer Milence Varberg