Genrebild. Foto: Yanan Li/Stockholms stad Genrebild. Foto: Yanan Li/Stockholms stad

Ny undersökning: ”Stockholmare positiva till ny miljözon”

Enligt en ny undersökning som har genomförts av Origo Group, på uppdrag av Stockholms stad, bedömer en majoritet av stockholmarna att de kommer att påverkas positivt av förbudet mot bensin- och dieselbilar i en del av city. Det skriver Miljöpartiet Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Den 31 december 2024 införs miljözon klass 3 i en del av Stockholms innerstad. Beslutet innebär att renodlade bensin- och dieselbilar portas från området. I en ny undersökning bedömer 55 procent av invånarna att de kommer att påverkas positivt av förändringen. 27 procent tror att de kommer att påverkas negativt.

– Vi har hela tiden upplevt att det finns ett stort stöd för att minska föroreningarna i city, men det känns ändå skönt att få det bekräftat svart på vitt. De som ser fram emot miljözonen är dubbelt så många som de som är skeptiska, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Totalt har 2703 invånare svarat på frågorna i undersökningen, vilket enligt Origo innebär en svarsfrekvens på 60 procent.

De svarande har bland annat fått utveckla på vilket sätt de tror att miljözonen kommer att påverka dem. I den positiva gruppen nämns framför allt renare luft, mindre trafik och lägre buller, men också större utrymme för gående och cyklister.

– Kritikerna till miljözonen har gärna velat framställa den som dödsstöten för city. I den här undersökningen blir det tydligt att de flesta inte håller med. Stockholmarna vill ha en stad med färre fossilbilar, friskare luft och större plats för cykelturer och promenader, förklarar Lars Strömgren.

Vill du läsa hela rapporten hittar du den här!

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-25 09:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Miljözon 3 Stockholm Stockholms stad