Genrebild. Foto: Göran Rosengren, arkiv Genrebild. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Fängelse för iranska män som smugglade människor till England – i trailrar

Två iranska män, 36 och 38 år, dömdes i fredags av rätten i danska Esbjerg till fängelse för att ha smugglat människor "under synnerligen försvårande omständigheter".
Människosmugglingen pågick från hösten 2022 till 17 februari 2023, då de två personerna greps och därefter häktades.

Sammanlagt 24 personer från bland annat Syrien, Iran och Albanien smugglades i trailers från hamnen i Esbjerg till Immingham i England.

De nu dömda valde ut lämpliga trailers som personerna kunde gömmas i, och därefter rullades lastbärarna ombord på godsfärjorna till England.

Personerna som skulle smugglas vidare vistades först illegalt i Danmark i en lägenhet i Esbjergs kommun. Där försågs de med mat och sovsäckar innan de senare klättrade in i trailrarna.

36-åringen erkände i vissa delar medan 38-åringen förnekade brott. Trots det dömdes 36-åringen till ett år och tre månaders fängelse medan 38-åringen dömdes till ett år och nio månaders fängelse, vilket var ett tilläggsstraff till ett tidigare straff på ett års fängelse.

– Jag är nöjd med domen och är nöjd med att rätten i stort sett har bedömt bevisningen på samma sätt som åklagaren har gjort. Människosmuggling är ett allvarligt brott där man utnyttjar andra människor. Därför är jag nöjd med att rätten har bedömt att det har förelegat försvårande omständigheter med tanke på den organiserade karaktären och potentiellt farliga sättet att transportera människor, framhåller vice åklagare Mathilde Teivang från Åklagarmyndigheten vid Polisen i Syd- och Sønderjylland.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-07 15:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Människosmuggling Rättsfall