Klampen på och registreringsskyltarna av. Så blir det inte sällan när man som transportör inte riktigt har koll på lagar och regler. Speditören är i skrivande stund inte misstänkt för brott. Klampen på och registreringsskyltarna av. Så blir det inte sällan när man som transportör inte riktigt har koll på lagar och regler. Speditören är i skrivande stund inte misstänkt för brott.

Dålig koll på transportdokumenten kostade 120 000

Ett utländskt trailerekipage vinkades in för kontroll på Långeberga kontrollplats utanför Helsingborg i tisdags. Det skulle visa sig att varken transportören eller chauffören av den bulgariska dragbilen hade riktigt full koll på läget. Något som blev dyrt för åkeriet och som dessutom fördröjde transporten cirka ett dygn.

Bilinspektör Oscar Davidson ställer upp sitt tjänstefordon på E6 vid Helsingborgs södra infart i tisdags. Syftet är att hämta in ytterligare ett tungt fordon för kontroll på Långeberga.
– Jag väljer ut ett trailerekipage som passerar och tar det med mig in på kontrollplatsen, förklarar han.

Under kontrollen blir det snart tydligt att transporten i fråga är ett otillåtet cabotage.
– Återigen handlar det om brister i dokumentationen, berättar Oscar.

Att vissa uppgifter saknas i transporthandlingarna är inget nytt fenomen. Och i vissa fall kan det uppfattas som ”petigt” av den vars transport blir kontrollerad.
– Att dokumenten är korrekta är vårt enda sätt att följa upp hur dragfordonet har rört sig. Om någon uppgift saknas, oavsett om det är medvetet eller ej, blir det omöjligt för oss att avgöra om vi står med en laglig eller olaglig transport framför oss, menar Oscar Davidson.

Men i det här fallet handlade det inte ”bara” om dokumentationsbrister för själva transporten.
– Föraren kunde inte heller visa upp någon utstationeringsdeklaration, tillägger Oscar.

Sanktionsavgifterna summeras och landar på sammanlagt 120 000 kronor (2 x 60 000 kronor). Pengar som åkeriet i samband med kontrollen inte kunde betala.
– Vi tog därför med oss ekipaget till polishuset i Helsingborg, där vi klampade det i väntan på inbetalningen.

Dagen därpå, igår (onsdag), betalades sanktionsavgifterna.
– Transporten kunde därmed fortsätta med en ny, ”laglig” dragbil. Den dragbil som jag stoppade hade därefter två alternativ – antingen lämna landet tom, eller ta en internationell last med sig ut ur Sverige, förklarar Oscar Davidson avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-02 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Helsingborg Trafikpolisen Transportfusket Utstationeringsdeklaration