Yrkesakademien stoppar utbildningar

Yrkesakademin AB, en av landets största leverantörer av utbildningar riktade till transportsektorn, har ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion. I slutet av förra veckan kom beskedet från Arbetsförmedlingen att Yrkesakademin sagt upp avtalen för 29 arbetsmarknadsutbildningar.

Det är ett hårt slag för rekryteringsbehov inom transportsektorn då de haft utbildningar av yrkesförare, såväl för lastbil som buss, men även mekaniker och tekniker med efterfrågad kompetens inom transportsektorn.

Transportföretagen har under en tid följt utvecklingen för Yrkesakademin med oro då det är frågan om en stor leverantör av kompetens till transportsektorn. Ärendet utvecklades tyvärr ytterligare i slutet av förra veckan då Arbetsförmedlingen meddelade att bolaget sagt upp avtalen för 29 arbetsmarknadsutbildningar över hela landet.
– Vi har i nuläget inte en helhetsbild av konsekvenserna av det men att det kommer att innebära ytterligare svårigheter för företag i transportsektorn att hitta personal är uppenbart, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Stoppet av utbildningarna har drabbat eleverna på olika sätt. I exempelvis Kristianstad blev lite över 20 elever utan utbildning med endast fem veckor kvar till examen.

Transportsektorn har ett stort rekryteringsbehov. Till år 2035 behöver branschen anställa 150 000 nya medarbetare. I det korta perspektivet behöver branschen under de kommande tre åren rekrytera 8 100 nya bussförare. Men det finns även ett stort rekryteringsbehov bland lastbilsförare. Under 2024 behöver landets åkerier anställa 5 400 nya förare.

Transportföretagen har en kontakt med Arbetsförmedlingen för att om möjligt bidra till lösningar.
– Ett alternativ som i skrivande stund undersöks är om planerade arbetsmarknadsutbildningar kan styras över till yrkesvux, säger Caj Luoma.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-27 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bussförare Caj Luoma Chaufförsbrist Chaufförsutbildnin Transportföretagen Transportsektorn Yrkesakademien