Volvo och Boliden i samarbete om autonoma transporter

Volvo Autonomous Solutions (V.A.S.) och Boliden har ingått ett långsiktigt samarbete för att implementera autonoma transportlösningar som en del av Bolidens verksamhet. Samarbetet kommer att omfatta många projekt, inklusive implementering av autonoma transportlösningar vid Bolidens anläggning i Garpenberg i Sverige.

V.A.S. och Boliden har tecknat en avsiktsförklaring där båda företagen kommer att samarbeta i olika projekt, varav det första kommer att vara implementeringen av en autonom transport- och lastlösning för ett dammprojekt i Garpenberg. Som en del av avtalet kommer V.A.S. att leverera en autonom transportlösning och en manuellt manövrerad lastningslösning för att flytta stenfyllning från ett stenbrott på platsen.

Oavsett om det handlar om att få bort människor från farliga miljöer, driva en 24/7-operation eller minska utsläppen genom bättre utnyttjande av resurser och tillgångar, så erbjuder autonomi flera fördelar som kan hjälpa gruv- och stenbrottsindustrin att ta itu med sina mest pressande utmaningar.
– Vi är glada över att samarbeta med Boliden och stödja deras resa mot en framtid där autonoma fordon och människor arbetar sida vid sida för att göra Bolidens verksamhet säkrare, effektivare och hållbarare, säger Nils Jaeger, chef för Volvo Autonomous Solutions.

Autonoma lösningar förbättrar både säkerheten och produktiviteten. Därför har det här samarbetet med V.A.S. en stor strategisk betydelse för Boliden.
– Vi är väldigt nöjda med projektet i Garpenberg som redan är på gång. Det kommer bli en ökad efterfrågan på basmetaller framöver och lösningar som är både hållbara och konkurrenskraftiga kommer att vara avgörande för att vi ska ha en värdeskapande gruvdrift, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden.

Som en del av implementeringen kommer V.A.S. att leverera en komplett autonom transportlösning som inkluderar fordon, hårdvara, programvara, kontrollrum, reparation och underhåll samt utbildning. Lösningen kommer att baseras på V.A.S. egenutvecklade virtuella förare och Volvo Lastvagnars premiumsortiment. För att förbereda siten för implementering av autonoma verksamheter kommer Boliden att anpassa verksamheten och bygga nödvändig infrastruktur.

Projektet inleds 2023 med en test- och utvecklingsfas följt av implementering och helt autonom drift.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-13 09:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Autonoma transporter Autonomi Boliden Garpenberg Gruvdrift Volvo