Foto: Volvo Lastvagnar Foto: Volvo Lastvagnar

Volvo FH fyller 30

Igår (den 4 september) var det 30 år sedan Volvo Lastvagnar introducerade Volvo FH, företagets mest sålda lastbil någonsin.

Volvo FH har sålts i nästan 1,4 miljoner exemplar på ett 80-tal marknader över hela världen. Ny inifrån och ut när den lanserades kom lastbilsmodellen snabbt att representera en helt ny standard inom lastbilskörning.

Och FH, liksom många andra tekniska innovationer, har ständigt utvecklats.
– Jag är väldigt stolt över att våra kunder idag kan beställa Volvo FH med el-, gas- och dieselmotor, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Allt sedan starten har Volvo FH innehållit många innovationer. Den lanserades med ett helt nytt chassi och en design som möjliggjorde flexibla lösningar för olika transportapplikationer. Den banbrytande drivlinan hade en helt ny 12-liters motor (16 liter för Volvo FH16), och den helt nya hytten innebar förstklassig aerodynamik och förarkomfort.

Innovationerna på FH-modellen har fortsatt genom åren. Milstolpar under de senaste tre decennierna inkluderar krockkudde för föraren, den automatiska växellådan I-Shift och Volvo Dynamic Steering, som ger enklare styrning och förbättrad manövrerbarhet.

Vad gäller yttre design, är backspeglarna med unik slimmad design som ger bättre direktsikt för föraren, och de V-formade strålkastarna, som erbjuder både förbättrad sikt och komfort för föraren samtidigt som de ger lastbilen dess distinkta utseende, exempel på hur Volvo använder teknik och design för att tillföra värde för föraren.

På tal om backspeglar – i ärlighetens namn ska nämnas att då, för 30 år sedan, var backspeglarna troligtvis det som var lastbilsmodellens verkliga ”sorgebarn”. Klumpiga kåpor i kombination med en kraftig, lutande A-stolpe, gjorde att sikten (i synnerhet) snett framåt åt höger var nära nog obefintlig.

Men trots det…
– Första generationens Volvo FH var en ”game changer”, något helt nytt, som totalt förändrade synen på vad en modern lastbil är. Jag är stolt över att Volvo FH är den enda lastbilen som har blivit utnämnd till ’Truck of the Year’ tre gånger. Det tycker jag man kan se som ett erkännande av vårt ständiga förbättringsarbete, säger Ylva Dalerstedt, ansvarig för fjärrtransporter på Volvo Lastvagnar.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-05 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: 30-årsjubileum Volvo FH Volvo Lastvagnar