Foto: L. Kenzel, CC BY.SA 3.0 via Wikimedia Commons. Foto: L. Kenzel, CC BY.SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Baton Transports kvinnliga indiska chaufförer snart på rull

I februari rapporterade trans.iNFO att det ungerska dotterbolaget till Danmark-baserade Baton Transport tillkännagivit planer på att rekrytera förare från Indien. Företaget tittade initialt på att anställa 25 indiska kvinnor via sitt rekryteringsprogram. Om två veckor börjar de första kvinnorna att arbeta som chaufförer i Ungern.

Vid en presskonferens i Indien för cirka 5 månader sedan sade Claus Normann Hansen, vd för det danska åkeriet Baton Transport, att hans företag och samarbetspartners lanserade en pilot för allmänheten kallad ”Trucking for Equality”.

Transportföretaget sade att det initialt sökte 25 indiska kvinnor som ville arbeta som lastbilschaufförer i Europa på företagets filial. Projektet öppnar för att skapa ytterligare 800 tjänster i framtiden.

Under nämnda presskonferens uppgavs att lönen kvinnorna kommer att få, motsvarar cirka 20 910 svenska kronor vilket är samma summa som en manlig ungersk lastbilschaufför som gör samma arbete får. Lönen innebär arbete i fem dagar á 15 timmar i veckan varav 2×4,5 timmar ska ägnas åt körning, skrev tidskriften Times of India. Boende för chaufförerna kommer att tillhandahållas.

Ungerska tidskriften Forbes har nu avslöjat att de första kvinnliga förarna från Indien som kommer klarar utbildningsprogrammet kommer att börja arbeta i Ungern om drygt två veckor.

Baton Transport har även rekryterat manliga förare. Det sägs att kraven på männen är högre, kanske på grund av efterfrågan och tillgång på förare. Enligt Forbes förväntas de manliga förarna från Indien som vill ansöka om jobb hos Baton Transport ha körkort i kategorierna C och E samt flera års erfarenhet av professionell körning.

Läs hela artikeln i trans.INFO här.