Foto: Scania. Foto: Scania.

Scania vill att fler ska söka teknikutbildning

Tre av Sveriges främsta techbolag, Scania, Knightec och Granitor, utökar samarbetet för att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Målet är att andelen elever som väljer teknisk inriktning ska öka.

Genom att i tidig ålder inspirera och engagera inom teknik och innovation har de tre bolagen bestämt sig för att göra en gemensam satsning, och därmed ta ett större ansvar för svensk teknikutveckling och kommande generation.

Teknikutvecklingen är en förutsättning för svenska bolags fortsatta tillväxt, framgång och innovationskraft, men kompetensbristen inom teknik och IT hotar idag svensk tillväxt på sikt. Scania, Knightec och Granitor startade 2020-21 ett samarbete under namnet Let´s Uptech som nu har 15 skolor kopplade till sig.

Under hösten 2022 inleddes ett samarbete med Hammerstaskolan, Grindtorpsskolan och Karsby International School. Målet är att väcka nyfikenhet inom teknik och inspirera skolornas elever i årskurs 9 att studera vidare.

I ett långsiktigt samarbete med högstadieskolor möter Let’s Uptech studenter som traditionellt inte skulle söka sig vidare till högre utbildning. Eleverna får dels föreläsningar för att väcka teknikintresset och bjuds in till de olika företagen för att delta i övningar och för att uppleva en arbetsplats.

Vidare får eleverna lösa en uppgift inom teknik för att själva komma på en uppfinning eller innovation. De elever som önskar presenterar sin lösning för en jury i ett tävlingsmoment, där första priset är ett sommarjobb under en vecka.

I Botkyrka finns det även en koppling till Botkyrka kommun där kommunen ger ett verksamhetsstöd för att ge skolorna möjlighet till en mångfacetterad utbildning och ett rikt skolliv. Tillsammans med Let’s Uptech har skolorna möjlighet att driva en verklighetsbaserad undervisning där näringslivet och omvärlden bjuds in i klassrummet.

Att skapa en positiv förändring i dagens samhälle, framför allt för nästa generation är en viktig del av Let’s Uptechs arbete. Genom att vara en aktiv aktör inom integration- och mångfaldsarbete bygger partnerföretagen broar mellan skola och näringsliv. Knightec, Scania och Granitor kommer därför att under 2023 öppna upp möjligheten för fler skolor att ansluta sig till Let’s Uptech för att tillsammans agera förebilder och göra ett avtryck hos nästa generation.

Det behövs definitivt fler duktiga tekniker och man behöver bygga broar mellan skola och näringsliv.
– Genom att vi vänder oss till grupper som kanske inte skulle sökt sig vidare till högre studier så visar vi att det finns en spännande framtid som tekniker, avslutar Scanias vd Christian Levin.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-02 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Granitor Knightec Lte's Uptech Scania Techbolag Teknikutbildning