Både den tyska och polska polisen har tidigare använt drönare i detta syfte. Foto: Lubuska Policja. Både den tyska och polska polisen har tidigare använt drönare i detta syfte. Foto: Lubuska Policja.

Polsk och tysk polisinsats – håll avståndet

En gemensam polsk och tysk polisinsats fokuserar på att lastbilsförare håller avstånd mellan fordon. Insatsen genomfördes måndagen den 24 april med dussintals poliser från Polen och Tyskland i en gemensam aktion som bland annat var dedikerad till trafiksäkerhet. Hålla avståndet bör man även göra i Sverige för annars kan det bli dyrt.

Lubuska-polisen skriver att under aktionen ”tog uniformerade poliser en närmare titt på praktiskt taget alla aspekter relaterade till trafiksäkerhet”. Den regionala polisavdelningen från Lubuskie-provinsen berättade att man använde moderna polisbilar och motorcyklar, såväl som ”tekniskt avancerad utrustning som drönare”.

Tekniken användes för att mäta avståndet mellan fordon, hastigheten på fordon och förarnas nykterhet, samt för att skanna efter innehållet i lasten.

Samarbetet med den tyska polisen gav en ytterligare möjlighet till att utbyta erfarenheter om utvecklingen i gränsområdet.

Såväl den tyska polisen som den polska har använt sig av drönare tidigare för att bötfälla lastbilschaufförer för att de inte hållit tillräckligt avstånd till framförvarande fordon, skriver Trans.info.

Även i Sverige kan man bli bötfälld och till och med bli av med körkortet. Det fick en ukrainsk förare känna av när denna med sitt ADR-lastade ekipage inte höll tillräckligt med avstånd till fordonet framför. Även om allt annat var i exemplarisk ordning, kostade det 2 000 kronor i böter.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-05 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Avstånd Drönare Gemensam polisinsats Godstransport Hålla Avstånd Lastbilsekipage