Foto: Volvo Lastvagnar Foto: Volvo Lastvagnar

Hos Volvo går trafiksäkerhetsarbetet som en dans

Stanna, titta, vinka! Det är ett enkelt budskap som kan rädda liv. Det är också temat för Volvo Lastvagnars nya musikvideo, som lanserades under FN:s globala trafiksäkerhetsvecka 2023. Syftet är att nå ut till skolbarn över hela världen och visa hur viktigt det är att uppträda på ett säkert sätt i trafiken, och öka medvetenheten om tunga fordon i trafiken.

Varje år dödas cirka 1,3 miljoner människor och 50 miljoner skadas i trafikolyckor i världen. För personer i åldern 5-29 år finns det inget större hot mot deras liv. Bland de dödsfall som sker på vägarna drabbas fotgängare och cyklister i ett av fyra fall.

I ett försök att ändra läget till det bättre är Världshälsoorganisationen (WHO) arrangör av FN:s årliga globala trafiksäkerhetsvecka. De bjuder in personer och organisationer att vara med och bidra till FN:s mål att minska dödsfall och skador i trafiken med 50 procent före 2030.

Volvo Lastvagnars bidrag är ett utbildningsprogram för barn, som heter Stanna, Titta, Vinka, som lär ut hur man kan röra sig säkrare i trafiken. Nu lanseras en helt ny låt till utbildningen och en musikvideo som uppmuntrar barn över hela världen att korsa vägar på ett säkert sätt.

– För oss på Volvo finns säkerhet i vårt DNA. Vi fokuserar inte bara på att utveckla säkerhetsfunktioner i våra fordon, utan också på att öka kunskapen om säkert beteende i trafiken för att minska risken för olyckor, säger Anna Wrige Berling, Trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Lastvagnar.

Barn från olika delar av världen deltar i videon, som visar hur man gör en uppsättning enkla danssteg som är lätta att utföra. De är skapade för att göra budskapet mer engagerande och tilltalande för unga människor och hjälpa till att sprida budskapet.

Musikvideon och utbildningsmaterialet som lanserades under FN:s trafiksäkerhetsvecka är en uppdaterad version av ett globalt program som lanserades 2015. I Sverige började utbildningar i Stanna, Titta, Vinka redan i början av 2000-talet. I dagsläget har många barn i mer än 30 länder i världen nåtts av programmet.

– Med den nya musikvideon hoppas vi kunna nå ännu fler barn i ännu fler länder. Skolor och organisationer av alla slag är välkomna att använda vårt säkerhetsprogram för att uppmuntra till säkert beteende för att skydda våra barn och rädda liv, avslutar Anna Wrige Berling.

Den nya låten och musikvideon för Stanna, Titta, Vinka är en del av ett utbildningsmaterial som är utformat för barn i åldrarna 8 till 12 år. Det uppmuntrar barnen att först stanna innan de går ut på vägen. De ska titta åt båda hållen för att se om det närmar sig några fordon. Sedan ska de få ögonkontakt och vinka åt föraren och om föraren vinkar tillbaka vet de att det är säkert att gå över.

Se videon

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-25 11:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Stanna titta vinka Trafiksäkerhet Utbildning Volvo Lastvagnar