Stopp för YKB ”på köpet”

Från och med den 13 februari 2023 får en förare som har hävdvunnen rätt för både gods- och persontransporter och genomgår en fortbildning för godstransporter, ett yrkeskompetensbevis för enbart godstransporter.

Hävdvunnen rätt är ett undantag för personer som exempelvis har ett körkort med behörigheten C som är utfärdat innan 10 september 2009. Om man har en C-behörighet så behöver man inte gå en grundutbildning och avlägga prov vid Trafikverket. Det räcker med att man går en fortbildning persontransport på 35 timmar.

Informationen om den nya regeln för YKB från Transportstyrelsen kom oväntat, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.
– Transportföretagen är högst förvånade över att vi inte har blivit informerade om den kommande förändringen. Vår bedömning är att den här frågan ytterligare kommer försvåra kompetensförsörjningen när det gäller yrkesförare inom såväl buss som godsområdet, säger han.

Regeländringen ser Transportföretagen som mindre välkommen.
– Vi såg särskilt under pandemin att förare kan behöva växla mellan olika förarroller. I olika delar av landet är kombinerad trafik förekommande. I de fallen liksom i de fall där förare önskar yrkesväxla, skapar Transportstyrelsens beslut svårigheter på individnivå och därmed för hela transportbranschen som redan har en utmanande situation när det gäller tillgången till yrkesförare. Vi får nu undersöka ärendet närmare och se om och vad som går att göra, avslutar Caj Luoma.

För att ta reda på vad som gäller kontaktar vi Transportstyrelsen för att fråga om detta gäller alla yrkesförare som redan har ett YKB för både gods- och persontransporter.
– Den som exempelvis skaffade behörigheten D innan 1996 fick behörigheten C ”på köpet”. I Transportstyrelsens applikation fanns en programmering som innebar att Transportstyrelsen utfärdade ett bevis för både person- och godstransport när en person gick en fortbildning för persontransporter och fick sitt första yrkeskompetensbevis utfärdat om man omfattades av hävdvunnen rätt för både person- och godstransporter. Detta skedde i regel under åren 2014-2015, säger Transportstyrelsen.

Ändringen som genomfördes den 13 februari påverkar inga befintliga yrkesförare. Alla förare som har ett giltigt yrkeskompetensbevis för både gods- och persontransport har rätt att välja vilken fortbildning man ska gå och det räcker med endast en fortbildning för att förnya giltigheten i fem år.
– Ändringen påverkar emellertid personer som har både körkortsbehörigheten C och D som är utfärdat innan september 2008/2009 och som aldrig har haft ett yrkeskompetensbevis. Detsamma gäller för yrkesförare som lämnat yrket och låtit sitt yrkeskompetensbevis förfalla, avslutar Transportstyrelsen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-17 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastbilschaufför Regeländring Transportföretagen Transportstyrelsen Tunga Behörigheter YKB Yrkeskompetensbevis