Snap-analys visar: Svenska vägar minst farliga för lastbilschaufförer

Nya analyser av det engelska företaget Snap visar var de farligaste vägarna för lastbilsförare i Europa finns. Tyskland placerar sig till exempel på sjätte plats, medan svenska vägar anses minst farliga.

De senaste resultaten från en studie av det engelska företaget Snap visar att de farligaste vägarna i Europa för lastbilsförare finns i Bulgarien, Polen och Tjeckien.

Med hjälp av data från de senaste tio åren har Snap rankat europeiska vägar för lastbilschaufförer genom att jämföra det genomsnittliga årliga antalet dödliga lastbilsolyckor med hela landets vägnät.

Analysen visar att Bulgarien ligger i topp med fler dödliga lastbilskrockar per år än Polen och Tjeckien tillsammans.

40 procent av alla dödliga lastbilskrockar i EU inträffade på landsbygden, vilket tyder på behovet av att utöka utvecklingen av trafiksäkerhetsinfrastrukturen till motorvägar.
– De flesta lastbilschaufförer, särskilt de som reser i Central- och Östeuropa, är vana vid att köra exceptionellt långa sträckor på vägar som är mindre bekväma för dem. De kanske inte vet var den bästa platsen att parkera på där de kan ta en välförtjänt paus, säger Mark Garner, vd på Snap.

Enligt Snaps analys har Danmark, Österrike och Sverige de minst farliga vägarna för lastbilsförare. Detta förklarar man med att Sverige har ett starkt engagemang för trafiksäkerhet och att vi introducerade ”Nollvisionen” 1997. Målet att minska antalet döda och allvarliga skadade i trafiken till noll stöds av FN. De har bett länder runt om i världen att åta sig att uppnå detta mål till 2050.

Tysklands sjätte plats i Snap-studien, följdes av Luxemburg, Slovakien, Storbritannien och Portugal.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-14 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Nollvisionen Snap Statistik Trafiksäkerhet