Polen har stängt gränsen till Belarus

Regeringen i Warszawa har stängt ytterligare en gränsövergång till Belarus av "nationella säkerhetsskäl". Speditörer på väg österut har nu bara en större gränsövergång från Polen.

Det polska inrikesministeriet har stängt gränsövergången till Belarus nära den nordöstra polska byn Bobrowniki på väg 65 (väg P99 på den belarusiska sidan) tills vidare. ”Viktiga statliga säkerhetsintressen” angavs som skäl, utan att ge konkret information.

Uppenbarligen var beslutet ett direkt svar på domen mot den vitryska människorättsaktivisten Andrzej Poczobut, som tillhör landets polska etniska minoritetsgrupp.

Trots många sanktioner och restriktioner på båda sidor finns det fortfarande mycket godstrafik på väg från Tyskland, Polen och de flesta andra EU-länder till Belarus och Ryssland och därifrån till tredjeländer. Livsmedel, läkemedel och andra produktgrupper samt vissa gränsregioner i Ryssland är fortfarande undantagna från höstens importförbud. Till exempel passerade 10 000 polska fordon genom den nu stängda gränsövergången varje månad.

Internationell godstrafik kan nu bara falla tillbaka på väg 2, som går som motorväg A2 från Tyskland till Warszawa och sedan vidare till den belarusiska gränsen strax före staden Brest.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har redan hotat att överväga att stänga gränsen även här. En återöppning av de redan stängda övergångarna är för närvarande inte uppe till debatt.

Den belarusiska regeringen kritiserade skarpt stängningarna och kallade dem katastrofala. Men det finns också kritik i Polen: sammanslutningen av internationella speditörer i landet vände sig mot det överraskande beslutet som branschen lider av.

Omkring 2 000 polska transportföretag åker fortfarande regelbundet till Belarus. Skulle Polen helt stänga den östra gränsen skulle det enda alternativet vara att ta en längre omväg via Litauen till Belarus.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-20 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Belarus Konflikt Polen Vitryssland