Transporter ett av områdena med potensial att reducera CO2-utsläpp. Transporter ett av områdena med potensial att reducera CO2-utsläpp.

Kurs i klimatvänlig körning ska få ner Dachsers utsläpp med 14%

Satsningen är en del av en omfattande kampanj för klimatåtgärder Dachser introducerar i och med ett utbildningskoncept för klimatvänlig körning för lastbilschaufförer. En klimatvänlig körstil kan minska CO2-utsläppen med cirka 14 procent.

Det är möjligt med åtgärder för att minska CO2-utsläpp för diesellastebilene som är i bruk i dag, till exempel för att ändra körmönster. För att uppnå detta genomförda Dachser et utbildningsprogram genom tre av avdelningene sina i 2022 med 54 lastbilsförare och schaufförsinstruktörer som är direkt ansatta i verksamheten.

Dachser utvärderade först telematikkdatan från den dagliga driften för att få ett referenspunkt för jämförelser och förändringar. Genom en period på fire veckor följde flåtechefen, som hade fått specialopplæring på förhand, och en annan sjåførinstruktør från avdelningen sjåførene på deras snabba lärare och lärt dem upp i klimatvänlig körning.

Undersökningen visade även att resorna omläpp med i genomsnitt 14 procent. Beräkningarna visar att det går att spara 9,5 ton CO2 per år över en körsträcka på 120 000 kilometer för varje lastbil.

De 250 yrkesförararna och chaufförslärlingar som är direkt anställda av Dachser, är de första som utbildas. Logistikleverantören har endast ett litet antal egen körpersonal på ett fåtal avdelningar, resterande tjänster tillsätts av fristående transportföretag. Dachser planerar att erbjuda utbildningskonceptet till dessa underleverantörer som ett nästa steg.

Enligt förarna, av vilka några har varit yrkesförare i många år, är den nya körstilen något som tas emot, säger Roland Zitzmann från Dachser Service und Ausbildungs ​​GmbH, som själv var med på alla utbildningar under de tre pilotavtesterna.

Augustas Kersis kör för Dachser Norge och han ser positivt på utbildningssatsningen för mer klimatvänlig körning för Dachserförare. Augustas kör en elektrisk lastbil till vardags och har förstahandserfarenhet av Dachser Emission-Free Delivery, vilket är en del av företagets klimatstrategi.

Som yrkesförare tänker man alltid på hur man kan köra ekonomiskt och miljövänligt, säger Augustas.
– Jag är glad att över att Dachser tar yrkesföraryrket på allvar och ger oss denna utbildning. Även mindre bidrag kan ha stor effekt och jag ser positivt på alla åtgärder som kan bidra till att minska vårt CO2-avtryck, säger han.

Som en del av klimatstrategin använder Dachser energi- och processeffektivitet samt forskning och innovation för att göra försörjningskedjor mer hållbara. Utöver detta är det ett socialt engagemang som sträcker sig utanför företagets gränser och kärnverksamhet.

Dachser vidtar flera specifika åtgärder, bland annat genom att bygga upp en modern bilpark med den senaste generationen dieselmotorer och genom att testa alternativa drivlinor och bränslen. Dessutom anammar företaget en körstil som uppnår klimatvänlighet genom energieffektivitet. Utbildningen ska också bidra till att spara bränsle, vilket är ännu viktigare mot bakgrund av dagens läge och utvecklingen av bränslepriserna. som är en del av företagets klimatstrategi.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-16 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Dachser Ecodriving Godstransporter Klimatomställning Klimatvänlig Körning Utbildning Vägtransporter