Foto: Sine Nielsen. Foto: Sine Nielsen.

Dachser Denmark startar transporter med ellastbil

I en satsning för att minska logistikleverantörens CO2-utsläpp på lokal nivå i centrala Köpenhamn startar nu Dachser Denmark leveranser med sin första ellastbil och lanserar därmed konceptet Dachsers Emission-Free Delivery i den danska huvudstaden.

I och med leveransen av Dachser Denmarks första ellastbil till filialen för vägtransport i Hvidovre, strax utanför Köpenhamn, kan logistikleverantören börja med utsläppsfria leveranser i centrala delen av Danmarks huvudstad.

Med en kraftfull laddningsstation på 120 kW installerad på filialen kan ett lastbilsbatteri laddas till 80 procent på bara 45 minuter. Lastbilen av modell FUSO eCanter kan nu börja leverera försändelser till kunder i Köpenhamn K, Sydhavn, Christianshavn och Refshaleøen.

Ellastbilen är nästan helt tyst och har därför utformats med särskild hänsyn till de många cyklisterna i Köpenhamn. I detta ingår en cyklistkamera och sensorer, vilket ger föraren överblick i 360 grader runt fordonet, samt en varningslampa för att göra bilen mer synlig för oskyddade trafikanter.

Logistikleverantören betraktar den nya ellastbilen som en långsiktig investering. Beroende på körbeteende, topografi samt väderförhållanden har lastbilen en räckvidd på mellan 100 och 120 kilometer. Nästa steg är leveransen av en helt elektrisk Volvo FL Electric planerad under 2023.

De två nya ellastbilarna är ett betydande steg för Dachser Denmark. Nästa steg är omställningen till hållbart producerad el. Kontors- och terminalbyggnaderna i Hvidovre drivs till 100 procent med grön el. Dessutom arbetar företaget för närvarande med elektriska pallyftare som drivs med litiumjonteknik. Man fokuserar också konstant på optimering av transporterna via en algoritm för ruttoptimering i transportledningssystemet Domino och genom att använda växelflak med trailer på rutterna till Sverige, allt för att minska företagets CO2-utsläpp.

Konceptet för hållbar stadslogistik, som kallas Dachser Emission-Free Delivery, är en del av logistikleverantörens långsiktiga strategi för att skydda klimatet. Förutom i Köpenhamn implementeras utsläppsfria leveranser av paket- och styckegodsförsändelser i 11 andra europeiska storstadsregioner: Berlin, Freiburg, Stuttgart, München, Dortmund, Oslo, Prag, Strasbourg, Paris, Madrid och Porto. Fler städer är dessutom i planeringsskedet.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-10 11:12
Kategori: Nyheter
Taggar: Cityleveranser i Köpenhamn CO2 Dachser Dachser Emission-Free Delivery Ellastbil Klimatomställning Volvo Lastvagnar