Kravet på färdskrivare onödigt och utan säkerhetsvinster. Foto: Jose Mesa / Flickr / CC BY 2.0 Kravet på färdskrivare onödigt och utan säkerhetsvinster. Foto: Jose Mesa / Flickr / CC BY 2.0

Åkarstrejk på Kanarieöarna för undantag från kör- och vilotiderna

Kanarieöarna är en utomeuropeisk del av EU och del av EU-området oavsett den geografiska placeringen. På måndag ska åkerierna gå ut i strejk för att kräva lättnader och/eller undantag från EU:s färdskrivarregler.

I tisdags gick Fenadismer, den största spanskaåkeriorganisationen, ut med detaljer om strejken. Anledningen till kraven hävdar åkerierna är att Kanarieöarna är just öar. I teorin har färdskrivarreglerna gällt på Kanarieöarna sedan 2010. Det sägs dock att EU-lagar tillåter undantag för färdskrivare på öar med en yta av mindre än 2 300 kvadratkilometer. Detta innebär att alla spanska öar förutom Mallorca, skulle kunna dra nytta av undantaget. Det är den möjligheten åkerierna vill att det regionala regeringen ska utnyttja.

Fenadismer har hävdat att öarna är så små att förare nästan aldrig kommer att riskera att köra för många timmar. Man hävdar således att användningen av färdskrivare på Kanarieöarna bara skapar en byråkratisk börda för lokala åkare att hantera och som inte förbättrar trafiksäkerheten, skriver Trans.info.

Läs artikeln i sin helhet här.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-22 12:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Färdskrivare Fenadismer Kanarieöarna Kör- och vilotider Trafiksäkerhet