Foto: Amogy Inc. Foto: Amogy Inc.

Världens första ammoniakdrivna dragbil

Amogy Inc i Brooklyn, New York, presenterade den 17 januari det första framgångsrika testet med världens första ammoniakdrivna dragbil. Fordonet för den historiska framgången är en Freightliner av årsmodell 2018 vilken man konverterat till ammoniakdrift.

Amogy är en pionjär inom emissionsfria, energitäta ammoniakkraftlösningar. I juli 2021 integrerade de sin teknik i en 5 kW drönare sedan i en 300 kW John Deere-traktor och så nu Freightlinern som efter åtta minuters tankning med 900 kWh totalt lagrad nettoelektrisk energi under flera timmar kunde testas på campus Stony Brook University.

Under den kommande månaden kommer Amogy-teamet att genomföra ett fullskaligt test på en testbana för att visa upp lastbilens prestanda under olika verkliga driftsförhållanden. Amogy’s framgång visar ytterligare en aktuell och hållbar lösning för den tunga lastbilsindustrin, som står för 23 procent av de totala växthusgasutsläppen från transporter.

Att minska de tunga transporternas koldioxidutsläpp är en utmaning med alternativ som exempelvis batterikraft som saknar den energitäthet som behövs för att ersätta diesel i större fordon som körs långa rutter med minimalt med stillestånd.

Flytande ammoniak har en energitäthet som är ungefär tre gånger större än komprimerat väte och det kräver betydligt mindre energi, vilket gör det kostnadseffektivt att lagra och transportera. Redan idag är ammoniak en global handelsvara då det produceras och transporteras cirka 200 miljoner ton per år vilket gör produkten lämplig och tillgänglig.

Efter det framgångsrika testet med dragbilen kommer Amogy att fortsätta att söka efter strategiska partnerskap inom den globala frakt- och transportindustrin.

Med flera framgångsrika teknikdemonstrationer genomförda och en dubbel närvaro i USA och i Europa, gör Amogy tydliga framsteg mot sitt mål att minska CO2-utsläpp med mer än 5 miljarder ton till 2040.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-23 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Ammoniakdrift Amogy Inc CO2 Freightliner Klimatomställning Växthusgas