Foto: Postnord, arkiv Foto: Postnord, arkiv

Postnord miljardlånar till nya fordon

För att nå sitt uttalade mål att bli fossilfria till år 2030 har Postnord tecknat ett lån på 1,2 miljarder svenska kronor av Nordiska investeringsbanken (NIB).

Lånet löper på tio år och ska användas till att förnya koncernens fordonsflotta. Det handlar om inköp av nya fordon som går på el och biodrivmedel, om elcyklar och om laddinfrastruktur.

Enligt Postnord väntas satsningen resultera i en utsläppsminskning på 20 000 ton per år.
– Den globala klimatkrisen är den största enskilda utmaningen för mänskligheten. Postnord inser vidden av utmaningen, och vi är beredda att bana väg för en klimatomställning inom transport- och logistiksektorn, kommenterar Annemarie Gardshol, vd och koncernchef för Postnord.

Nordiska investeringsbanken är en internationell finansiell institution som ägs av åtta nordiska och baltiska länder. Banken finansierar projekt som ”stärker produktivitet och gynnar miljön i den nordisk-baltiska regionen”.

Det här är första gången som Postnord tar in finansiering specifikt för att finansiera koncernens klimatomställning.
– Transport- och logistiksektorn står för cirka en fjärdedel av de totala koldioxidutsläppen i världen. Samtidigt är många beslutsfattare upptagna med den pågående energikrisen. Postnords hållbarhetsomställning visar hur man genom att övergå till renare och mer energieffektiv logistik har potential att sätta en ny industristandard, kommenterar André Küüsvek, vd för NIB.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-15 10:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi Miljö PostNord