Nystart för satsningen på alkobommar

Regeringen har beslutat att ge Trafikverket extra medel för uppförande av automatiska nykterhetskontroller i landets hamnar. Detta välkomnar Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.

Frågan om automatiska nykterhetskontroller, och så kallade alkobommar, har engagerat MHF under många år. Senast i början av november publicerade de en debattartikel där de efterfrågade just en satsning på alkobommarna i landets hamnar.

Därför tycker MHF nu att det är mycket glädjande att regeringen nu beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att dela ut kvarstående 54 miljoner kronor som bidrag till aktörer som vill etablera anläggningar för nykterhetskontroll och är villiga att driva dem i minst fem år.
– En insats som vi anser välbehövlig då Tullverket rapporterade så sent som i oktober att 33% fler rattfulla förare stoppats vid landets gränsövergångar i år jämfört med föregående år, säger MHF.

MHF anser, i likhet med Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), att fler kontroller kan bidra till ökad nykterhet i trafiken och därmed även bättre trafiksäkerhet.
– Vi tycker därför att alkobommarna är ett mycket bra initiativ och ett viktigt steg mot visionen att ingen ska dödas av rattfylleri, avslutar MHF.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-27 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkobommar Alkoholtest MHF Rattonykterhet Trafikverket Utandningsprov