Foto: Polizia di Stato. Foto: Polizia di Stato.

Kinesiska män riskerar fängelse efter fusk i teoriprov i Italien

Två kinesiska medborgare påkoms med att fuska under ett teoriprov för körkort. Trots hörsnäckor och direktkontakt med IT-tekniker, klarade en av männen inte provet. Nu riskerar de fängelse.

Cagliaris polisavdelning har avslöjat hur två kinesiska män med hjälp av en lokal IT-tekniker försökte fuska för att klara ett italienskt förarteoriprov. Trots att de hade möjlighet att ta emot svar via en hörsnäcka, misslyckades en av de två männen. Båda de kinesiska medborgarna greps och de riskerar nu att tillbringa upp till tre år i fängelse.

I ett pressmeddelande om händelsen sade polisen i Cagliari att: ”att studera för att ta en examen är tröttsamt, men om du knappt kan italienska är det nära nog omöjligt.”

Polisen tillade att de två kinesiska medborgarna, 44 och 28 år, försökte fuska i teoriprovet för att klara det trots att de inte kunde tillräckligt med italienska för att förstå frågorna.

Det uppges att de två männen riggade teoriprovet med hjälp av en italiensk IT-tekniker. Planen innebar användning av en dold kamera fäst vid de två männens kläder. Kamerorna var även kopplade till ett litet modem och hörlurar.

Detta skulle, i vart fall teoretiskt, tillåta en tredje part att se testet och tillhandahålla svaren och/eller en översättning. Polisrapporten säger att den tredje parten i detta fallet satt i en bil i närheten av testcentret för att hjälpa de båda männen.

Otroligt nog, trots att de fått svaren från en tredje part, misslyckades en av de två männen med att skriva ett godkänt prov.

Polisen uppgav inte vilket teoritest de kinesiska männen försökte klara. Det är inte heller känt om männen skulle söka chaufförsjobb.

Händelsen sker under en tid av akut brist på lastbilschaufförer över hela Europa. Många åkerier vänder sig därför till förare från länder utanför EU besätta lediga tjänster.

Förutom svårigheterna med att få visum och andra utmaningar, ställs åkerierna inför behovet av att förarna de hämtar klarar körprov på arbetsgivarens lands språk.

Medan vissa länder som exempelvis Lettland nu tillåter att tolkar används, gör andra, som exempelvis Tyskland det inte. Man skulle kunna dra en slutsats av att den situationen skulle kunna uppmuntra olagliga handlingar som i fallet med de två kinesiska medborgarna i Italien, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-16 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbrist Körkortsfusk Polis Teoriprov