Lastsäkring är viktigt. Även om det finns vissa undantag inom gruppen gardintrailers, finns det all anledning att vara "på den säkra sidan". Foto: Proffs/arkiv. Lastsäkring är viktigt. Även om det finns vissa undantag inom gruppen gardintrailers, finns det all anledning att vara "på den säkra sidan". Foto: Proffs/arkiv.

Hur står det till med lastsäkring i gardintrailers?

En nyligen genomförd DVSA-operation i Staffordshire, England, inriktad på lastbilar med gardinsidor har visat att av 37 fordon kontrolleras fick 20 omedelbara körförbud för att rätta till lastsäkringen och tre togs av vägen omedelbart på grund av dålig lastsäkerhet, rapporterar Carol Millett, DVSA i Storbritannien.

Det finns olika klassificeringar av gardintrailers och vilka lastsäkringsegenskaper dessa har. DVSA tillkännagav resultatet av operationen och sade: ”Till skillnad från ekipage med skåpväggar är gardintrailers inte utformade för att säkra lasten varför det är viktigt att lasten är säkrad för att förhindra rörelse.

I de flesta fall måste lasten säkras med ett lämpligt system som exempelvis spännband. Underlåtenhet att säkra gods ordentligt kan i allvarliga fall orsaka lastförskjutningar vilket kan leda till dödsfall.

DVSA säger även att ett av de allvarligaste problemen som kontrollanter stött på var en slastbil med gardinsidor fullastad med byggmaterial. Chauffören trodde att gardinerna var lastsäkrande och använde ingen annan lastsäkring på lasten.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-28 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter DVSA Gardintrailers Lastsäkring Polis spännband Trafiksäkerhet