Tullverket larmar om ökad import av farlig lustgas. Foto: Tullverket. Tullverket larmar om ökad import av farlig lustgas. Foto: Tullverket.

Farlig lustgas stoppas av Tullverket

Tullverket har den senaste tiden stoppat flera containrar med lustgasbehållare som inte uppfyller kraven för säkra transporter. Samtidigt noteras en kraftig importökning av lustgas. Eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till varför användningen av lustgas plötsligt ökar misstänker myndigheten att gasen importeras och säljs i berusningssyfte.

I augusti stoppade tullinspektörerna en container i Skandiahamnen i Göteborg som innehöll 8 640 behållare med lustgas till en sammanlagd vikt på nästan 19 ton. Dessutom följde det med flera kartonger med ballonger.

Lustgas är en vara som är tillåten att importera.
– Men vi bedömde att behållarna transporterades på ett farligt sätt och slog därför larm till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), säger Martin Petersson som är kontrollchef på Tullverket.

Eftersom importören inte kunde intyga att gasbehållarna och transporten uppfyllde säkerhetskraven, beslutade MSB att lustgasen inte fick släppas ut på marknaden. De får inte heller återexporteras utan måste destrueras.

Bakom importen av lustgasbehållarna som stoppades i Göteborg står en enskild firma som drivs av en 19-åring. Tullverket har noterat att det dykt upp helt nya aktörer som plötsligt börjat importera stora mängder lustgas.

Nyligen stoppades en proppfull container i Södertälje som innehöll 18 ton lustgas från Kina.
– Företaget som beställde den leveransen är alldeles nytt på marknaden. Det var deras första import, säger Martin Petersson.

På senare tid har lustgas uppmärksammats av alltfler som ett växande problem. Många, främst ungdomar, använder lustgas som ett berusningsmedel, ofta tillsammans med alkohol och andra droger.

Tullverket ser att importen av lustgas ökar och oroas av följderna, främst för unga människor som inte förstår farorna med att överdosera gasen.
– Vi skulle önska att lustgas klassas som den hälsofarliga vara den trots allt är. Då skulle vi få en ökad möjlighet att stoppa oseriösa importörer av lustgas, säger Martin Petersson.

Lustgas är en vara som fritt får importeras och säljas i Sverige. Eftersom varor får transporteras utan restriktioner inom EU, för inte Tullverket någon statistik över mängden lustgas som importeras men man har noterat en tydlig ökning de senaste åren.

Lustgas används främst som smärtlindring inom vården, som drivgas till sprejflaskor för grädde och till den gasblandning som används vid dykning.
– Vi kan inte se någon anledning till att behovet av lustgas skulle ha ökat så kraftigt hos dessa användare, säger Martin Petersson.

Lustgas orsakar syrebrist i hjärnan och ger en kortvarig hallucinogen upplevelse. Om man använder lustgas mycket och ofta kan man få kroniska skador. Vanligast är brist på vitamin b-12, vilket kan leda till permanenta nervskador och att man tappar känsel och kraft. Långvarig användning kan även leda till psykoser, psykiatriska problem och i ovanliga fall kan det göra att missbrukaren får blodproppar i hjärnan eller i lungorna.

Under perioden 2016–2020 hade Giftinformationscentralen i genomsnitt två förgiftningsärenden per år som var orsakade av lustgas. Förra året var det 30 fall.

Det finns också enstaka dödsfall, men då handlar det om personer som har fortsatt att andas in lustgas när de har fått syrebrist. Vanligast är att det sker i kombination med andra droger.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-26 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Berusningsmedel Containertransport Förgiftning Lustgas Missbruk Polis Smärtlindring Tullverket