"Politiska, långsiktiga beslut är nödvändiga för att undvika en ny cementkris om fyra år," säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong. "Politiska, långsiktiga beslut är nödvändiga för att undvika en ny cementkris om fyra år," säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong.

Cementa får bryta kalk fyra år till

Mark- och miljödomstolen godkänner Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. -Mark och miljödomstolen har fattat ett nödvändigt beslut. Råvaruförsörjningen är en del av Sveriges nationella beredskap. Det är svårt att rusta sjukhus, stambanor och skyddsrum utan betong, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.”För att undvika en ny cementkris om fyra år behöver politiken långsiktigt säkerställa kritisk råvaruförsörjning av cement," säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong.

Vi stod inför en allvarlig cementkris som skulle drabbat alla som jobbar i betongbranschen. Krisen skulle även strypt den svenska samhällsekonomin för utan cement och betong stannar bostads- och infrastrukturbyggandet i landet.
– Mark- och miljödomstolens beslut att godkänna Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland är positivt för landet, säger Malin Löfsjögård.

Det är inte möjligt att på kort tid ställa om till import av cement för att kunna täcka produktionsbortfallet från Slite, säger Malin Löfsjögård.
– Tillgången på cement i vårt närområde är starkt begränsad. Risken är då att vi tvingas handla från auktoritära länder som Kina och Turkiet. Det är helt fel väg att gå, säger hon.

Enligt Byggföretagen behöver tillståndsprocesserna bli mer förutsebara – och på ett bättre sätt än i dag väga in behovet av en tryggad råvaruförsörjning.
Tillgång på cement är också en förutsättning för att driva på den gröna omställningen i form av utbyggd vindkraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagens senaste konsekvensanalys uppskattar drygt 160 000 förlorade jobb under 2023 vid ett produktionsstopp i Slite, under förutsättning att viss produktion kan upprätthållas med hjälp av extern sten.

Idag används runt 2,9 miljoner ton cement i Sverige varje år. Bara i Slite produceras upp emot 75 procent av denna cement.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-13 13:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Byggföretagen Cementa Kalkbrytning Miljö Råvaruförsörjning Svensk Betong