Sten Langenius och USA-vd:n Thage Berggren intill det nystartade Volvo White Truck Corporations huvudkontor i Greensboro, North Carolina 1982. Foto: S-E Lindstrand Sten Langenius och USA-vd:n Thage Berggren intill det nystartade Volvo White Truck Corporations huvudkontor i Greensboro, North Carolina 1982. Foto: S-E Lindstrand

Volvo Lastvagnars förre vd Sten Langenius har avlidit

Förre vd:n i Volvo Lastvagnar, Sten Langenius, har avlidit efter en kortare sjukhusvistelse. Han skulle fylla 88 år och sörjs närmast av hustrun Lena och fyra söner med familjer.

Sten Langenius inledde sin egentliga yrkeskarriär som systemutvecklare vid Bofors, sedan blev det Götaverken. Följd av IBM där han 1969 blev försäljningschef och 1974 vd för hela svenska IBM. 1976 rekryterades han som vd till Volvo Lastvagnar och företaget utvecklades starkt under hans ledning.

Sten Langenius såg till att hela ledningsgruppen tog lastbilskörkort. Han arrangerade långkörningar med övriga ledningen till bland annat Paris. Övernattning i hytten förekom. På färjor och truckstops så bjöd man in yrkesförare till måltider med tillhörande branschsnack.

Langenius ledde Volvo Lastvagnar under 18 år. Under hans tid tog Volvo fram en rad lastbilsmodeller som kom att bära märket framåt för långa tider. Som FH-modellen, vilken introducerades 1993. Hösten 2018 levererades exempelvis den miljonte Volvo FH-lastbilen.

Sten Langenius var en drivande kraft i Volvos nordamerikanska lastbilsverksamhet, främst vid bildandet av Volvo White Truck Corporation i Greensboro, North Carolina, år 1981. Langenius var under många år styrelseordförande för USA-verksamheten. Han har även varit ordförande för Volvo Construction Equipment, Volvo Aero och Volvo Penta.

Fritidsintressen var bland annat golf och segling. I sin ungdom körde Sten Langenius en Triumph 500 cc motorcykel. Han var en långvägare som kom från en åkarfamilj i Värmland och som växte upp under relativt enkla förhållanden.

All högre teknik- och ekonomiutbildning skedde vid aftonskolor.

Langenius var en naturlig och ”strong” ledare, målinriktad med stort intresse för människor. Stort engagemang och oändlig energi kan sägas ha präglat Sten Langenius liv både professionellt såväl som privat.

Sten Langenius var en drivande kraft bakom en rad framgångsrika Volvomodeller. Foto: Volvo

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-25 14:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsfall Sten Langenius Volvo Lastvagnar