Slipp irriterade bilister i vintertrafiken

Håll avstånd, använd blinkers i tid och låt mobilen ligga. Det är enligt Goodyears nya undersökning tre framgångsfaktorer för dig som vill slippa sura medtrafikanter och samtidigt bidra till trafiksäkerheten i vinter.

Däcktillverkaren Goodyear har inför vintern frågat 1 000 svenska bilister om deras körvanor. På frågan om vad som irriterar mest i vintertrafiken, hamnar bilister som kör vårdslöst eller för nära ens egen bil i topp. Något som 55 respektive 51 procent uppgett.

Även de som pratar i telefon bakom ratten och de som inte lägger använder blinkers i tid skapar irritation. Detta är nämligen något som stör närmare varannan svensk i trafiken.

När det kommer till hur förarna själva anpassar sin körning på vintern svarar en stor majoritet, 74 procent, att de håller längre avstånd till nästa bil. Strax därefter svarar svenskarna att de sänker hastigheten och ser till att bromsa tidigare.

Det skiljer sig däremot åt mellan åldersgrupperna. När det kommer till att hålla längre avstånd är det enbart 52 procent av åldersgruppen 18-29 som gör detta, jämfört med 87 procent av åldersgruppen 50-59.

Vinterkörning kan vara tufft även för den mest erfarna föraren, konstaterar Claes Hedström, General Manager Sales Consumer Nordic.
– Vägunderlagen är oförutsägbara under en svensk vinter eftersom vädret skiftar snabbt. Därför kan vi inte nog poängtera hur viktigt det är att vara extra uppmärksam och ta det lugnt i trafiken. Det känns därför tryggt att Däckbarometern visar att en så stor del är medvetna om detta och anpassar sin vinterkörning, säger han.

Även kunskapsnivån gällande vilket mönsterdjup däcken minst ska ha skiljer sig åt mellan åldersgrupperna. För sommardäck gäller 1,6 mm och för vinterdäck gäller 3,0 mm enligt lag, men ett minimum på 4 millimeter är att rekommendera.

Detta är något som den yngre generationen har sämre koll på. Endast 36 procent i åldrarna 18–29 har nämligen koll på mönsterdjupen jämfört med 61 procent i åldersgruppen 60+. Vad svenskarna däremot har gemensamt oavsett åldersgrupp är att de endast kontrollerar mönsterdjup vid byte av däck, vilket 41 procent uppger.

Tre tips att tänka på
1) Kolla bilen innan avfärd. Se till att rutorna är skrapade och fria från kondens samt borsta bort snö som ligger på fordonet. Ha rätt blandning i spolarvätskan.
2) Kontrollera däcken så att de har rätt mönsterdjup och rätt lufttryck.
3) Ta det lugnt och håll avstånd till framförvarande. Isiga vägar kan förlänga bromssträckan upp till tio gånger.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-21 14:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Däck Däcktryck Goodyear Mönsterdjup Trafiksäkerhet Vinterkörning