133 transportstölder anmäldes i oktober

I oktober månad har det enligt Larmtjänst polisanmälts 133 transportstölder. Det är en ökning jämfört med tidigare månader under året som varit relativt lugna. Under månaden har det även polisanmälts 466 stölder av diesel ur fordonstank.

Varje månad tar polisen fram statistik över antalet transportstölder och antalet stölder av diesel ut tank. Under oktober månad kan man se en uppgång av antalet transportstölder jämfört med tidigare månader under året.

Den vanligaste formen av transportstöld är så kallade ”kapellskärningar”. Det är kriminella som åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon.

Ofta arbetar de 2-4 personer ihop, ibland så många som åtta, med flera fordon samt mindre lastbilar för transport.

Även stölder av diesel är också något som drabbar transportnäringen i Sverige i stor utsträckning. Under pandemin skedde en nedgång av stölder, men under 2022 kan man notera en uppgång och under hösten ligger antalet stölder på motsvarande nivå som under 2018-2019.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-18 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstölder Kriminalitet Larmtjänst transportstölder