Solcellsparken på taket av Julas centrallager i Skara. Solcellsparken på taket av Julas centrallager i Skara.

Norra Europas största lager får sin första solcellspark

Taket på den 178 000 kvadratmeter stora byggnaden till Julas Centrallager har fått sina första solpaneler på plats. Det första steget handlar om inte mindre än 6 150 paneler som tillsammans har en effekt på 3, 1 MW.

Solcellsprojektet startade för två år sen och en förstudie har gjorts tillsammans med utvalda partners för att hitta en optimal lösning för Julas behov.

Ytan som panelerna upptar är ca 20 000 kvm av det totalt 178 000 kvadratmeter stora taket och till detta har totalt 59 500 meter kabel behövts för att koppla in anläggningen. Dessutom har 26 inverterare installerats som omvandlar solenergin från likström till växelström.

Jula bygger systemet efter en omfattande analys för att det ska passa dem.
– Vi är ju vana att fixa saker själva. Med den här nya solcellsparken kommer vi vara självförsörjande och här kommer vi kunna ladda våra nya 32 meter långa el-lastbilar, säger Lennart Karlsson, vd Jula Logistics och projektägare till solcellsinitiativet.

Lösningen har tagits fram med nära samarbetspartners och man har delat upp samtliga komponenter som behövs till anläggningen.
– Vi köpt panelerna, kablar, inverterare, ställverk, ballast, montagesystem med mera direkt från tillverkare, vi har dessutom konstruerat egna fixeringarna för inverterarna genom en lokal entreprenör. Det är noggranna beräkningar och tester som ligger till grund för det arbetet, säger Lennart.

Själva monteringen av panelerna har sträckt sig över fem veckor och nu startar själva produktionen.
– Totalt sett beräknas våra paneler tillverka ungefär 2 500 MWh el under ett år. Det motsvarar ungefär halva årselförbrukningen av Julas centrallager eller hela årselförbrukningen av 150 villor, säger Lennart.

Det här är ett viktigt steg för Julas klimatåtagande.
– Vi ska vara klimatneutrala inom energianvändning och transporter till 2030. Ett av målen handlar om att bara köpa el från förnyelsebara källor. Genom den här installation gör vi nu egen el som vi kan använda i vår verksamhet, avslutar Lennart Karlsson.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-10 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Energiförsörjning Gods Jula Centrallager Klimatneutral Lager Lastbilstransport Solcellspark transporter