Att köra fordon med hörlurar

Att köra med hörlurar innebär en farlig distraktion för den som sitter bakom ratten. Så många som 22 procent av svenskarna har någon gång under det senaste året upplevt att det uppstått en farlig situation i trafiken på grund av att en bilist kört med hörlurar. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring har gjort i samarbete med Kantar Sifo.

Det är både vanligt och avkopplande att lyssna på musik när man åker buss eller tar en promenad. Men när man befinner sig i trafiken är det viktigt att kunna uppfatta vad som sker i omgivningen. Det förekommer frekvent bland de som kör bil att de har hörlurar på samtidigt som de kör.

Nästan en femtedel (19 procent) av Sveriges bilförare uppger att de ibland använder hörlurar med kåpor eller hörlurar med två öronsnäckor för att kunna lyssna på musik eller prata i telefon samtidigt som de kör bil.

Bland yngre bilförare i åldern 25 till 29 år är det avsevärt mer vanligt. Hela 34 procent av de unga bilförarna använder den här typen av hörlurar samtidigt som de kör bil. Det visar en ny undersökning som Gjensidige Försäkring Sverige i samarbete med Kantar Sifo genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1 100 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Om artikeln

Publicerad: 2022-10-28 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilkörning med Hörlurar Gjensidige Trafiksäkerhet