Åk 1-eleven Edith Jauhiainen (i mitten) fick klippa invigningsbandet som symbol för att transportprogrammet nu finns som inriktningsval. Till vänster syns Börje Rytiniemi, barn och utbildningsnämndens ordförande och till höger tf. skolchef Katarina Lindberg. Åk 1-eleven Edith Jauhiainen (i mitten) fick klippa invigningsbandet som symbol för att transportprogrammet nu finns som inriktningsval. Till vänster syns Börje Rytiniemi, barn och utbildningsnämndens ordförande och till höger tf. skolchef Katarina Lindberg.

Högtidsdag när transportinriktningen invigdes i Övertorneå

I veckan höll Övertorneå kommun tillsammans med Gränsälvsgymnasiet och samarbetspartnern Utbildning Nord en liten ceremoni på Gränsälvsgymnasiet för att uppmärksamma att Fordon -och transportprogrammet utökats med den så länge efterlängtade transportinriktningen. Invigningen skedde i närvaro av de 15 elever, fyra tjejer och elva killar, som börjat åk 1 på Fordons- och transportprogrammet och som till åk 2 ska välja inriktning och konkurrera om de åtta platserna på transportinriktningen.

– Yrkesförarutbildningen innebär att fler ungdomar kan stanna kvar på orten och Rytiniemi prisade samtidigt samarbetet med Utbildning Nord som möjliggör att 130 elever har möjlighet att studera på orten. – Det är otroligt vilket utbud vi kan erbjuda i lilla Övertorneå!

Katarina Lindberg, som är vikarierande skolchef, uttryckte sin stora glädje över att man äntligen kan erbjuda transportinriktningen, en idé som enligt Lindberg väcktes redan 1996 när Gränsälvsgymnasiet invigdes.

Enligt TYA:s (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd) höstrapport behöver 6 400 förare rekryteras bara i år och det examineras endast cirka 3 000 årligen. Under den kommande tioårsperioden behövs 50 000 nya lastbilsförare i Sverige.
– Vi startar med åtta platser till transportinriktningen vilket också var rekommendationen från TYA. I årskurs två väljer eleverna någon av inriktningarna personbil, lastbil- och mobila maskiner eller transportinriktningen. Det innebär att det bland er 15 elever kommer att bli konkurrens om platserna, konstaterade Lindberg och sände därmed en signal till eleverna att det gäller att hålla sig alert redan under det gemensamma basåret i åk 1.

Lindberg konstaterade att Gränsälvsgymnasiets programutbud lockar även elever från Överkalix, Pajala och Haparanda och transportinriktningen tillsammans med Utbildning Nord ökat Gränsälvsskolans attraktivitet ytterligare.
– Det är jättekul att vi äntligen är igång – tillsammans är vi starka, avslutade Katarina Lindberg sitt invigningstal.

Mattias Söder, utbildningschef för Teknik- och Industriutbildningarna på Utbildning Nord, uttryckte i sitt invigningstal stolthet och glädje över att få möjlighet att bidra till lokalsamhället.
– I vår ordinarie verksamhet samarbetar vi med tre länder, med speciellt fokus på arbetsmarknadens behov på Nordkalotten. Det känns därför som ett privilegium att få samarbeta lokalt och kunna ge tillbaka något betydelsefullt till hemorten. Det är ytterst inspirerande och jag vill speciellt gratulera er elever som valt fordons- och transportprogrammet – Ni går alla en ljus framtid till mötes, konstaterade Söder.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg berättade i sitt invigningstal att han fått samtal från åkerinäringen i kommunen som varit glada över satsningen som säkerställer kompetensförsörjningen av förare.

Tomas Mörtberg vände sig också till eleverna som valt programmet och konstaterade:
– Ni har valt en attraktiv utbildning, ni kommer att ha 0 kr i studieskulder och möjlighet till jobb på hemorten.

Efter invigningstalet fick en av eleverna på fordons- och transportprogrammet, Edith Jauhiainen, uppdraget att klippa bandet och, tillsammans med barn- och utbildningsnämndens ordförande Börje Rytiniemi och tf. skolchefen Katarina Lindberg, förklara transportinriktningen för invigd.

Edith Jauhiainen har siktet inställt på transportinriktningen.
– Jag tycker det är jättekul. Min största dröm är att bli lastbilschaufför då jag ser möjlighet att fortsätta bo i Övertorneå med den utbildningen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-02 09:52
Kategori: Nyheter
Taggar: Övertorneå Transportgymnasium Utbildning