Restaurangbranschen hör, precis som transportnäringen, till de branscher där arbetslivskriminalitet förekommer. Detta vill LO stoppa. Restaurangbranschen hör, precis som transportnäringen, till de branscher där arbetslivskriminalitet förekommer. Detta vill LO stoppa.

LO: ”Högerkonservativa oförmögna att se arbetslivskriminalitet”

I Almedalen har LO talat om arbetslivskriminalitet och nu kan vi presentera rapporten ”Kampen för ordning och reda” som innehåller 29 förslag. "Grunden för detta är de högerkonservativas oförmåga att se dessa problem. Deras blindhet för arbetslivskriminaliteten har bäddat för organiserad brottslighet", säger Susanna Gideonsson, ordförande LO.

Vi har tidigare berättat att LO i Almedalen har talat om just arbetslivskriminalitet. Nu kan ni ta del av rapporten som visar också att många yrkesverksamma drabbas av arbetslivskriminaliteten. Novus har på uppdrag av LO utfört en enkätundersökning drygt 1 000 intervjuer i branscherna, bygg/anläggning, transport, hotell/restaurang och personlig assistans/hemtjänst. Resultaten ska tolkas med försiktighet, eftersom arbetslivskriminaliteten i regel sker i det dolda.

Trots det visar svaren att:
Mer än var fjärde svarande har senaste året stött på människor i sin bransch som man vet utnyttjas.
Drygt var fjärde är orolig för att osund konkurrens och arbetslivskriminalitet i deras bransch kommer att påverka dem negativt.
Över hälften av de tillfrågade upplever också att fusket ökat eller legat konstant de senaste tre åren. Enbart nio procent menar att det minskat.
Drygt tre av tio anser att det är låg risk att bli påkommen om man fuskar.

Arbetslivskriminalitet har blivit vardag för många av LOs medlemmar.
– Så kan vi inte ha det. Svensk arbetsmarknad behöver en storstädning. Grunden för detta är de högerkonservativas oförmåga att se dessa problem. Deras blindhet för arbetslivskrimininalitet har bäddat för organiserad brottslighet, avslutar Susanna Gideonsson, ordförande LO.

Vill du läsa rapporten, finner du den här.

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-06 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetslivskriminalitet Fackförbund Fusk LO Lönevillkor Människohandel Osund konkurrens Socialdemokraterna