Foto: Shape. Foto: Shape.

SSAB och Shape tillsammans för fossilfritt stål för fordonstillämpningar

SSAB har ingått ett avtal med USA-baserade Shape Corp., en global direktleverantör av lätta karosskonstruktioner, om att leverera krockskyddssystem och karossdetaljer i fossilfritt stål till marknaden.

Shape kommer att testa SSAB:s fossilfria stål, den första stålprodukten tillverkad av vätgasreducerad järnsvamp med HYBRIT-teknik, för användning i fordonstillämpningar.

SSAB har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026. SSAB samarbetar med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall som en del av HYBRIT-initiativet för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion som ersätter det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri elektricitet och vätgas. Denna process eliminerar praktiskt taget koldioxidutsläppen i stålproduktionen.

Shape har åtagit sig att minska sina globala koldioxidutsläpp med 30 procent till 2030 och att vara helt koldioxidfria till 2035. Shape strävar efter att vara koldioxidfria i produktionsfasen och att minska koldioxidutsläppen för slutanvändarna genom att göra produkterna lättare för sina kunder, något som ytterligare bidrar till att mildra klimatförändringarna.

Om artikeln

Publicerad: 2022-06-27 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Hybrit Klimatomställning koldioxid LKAB Shape SSAB; Fossilfritt Stål Utsläppsfri