Foto: Imperial College London. Foto: Imperial College London.

Chaufförer kritiserar TV-värd Jeremy Vine för falsk anklagelse

Det händer att media skapar rubriker när ett tungt fordon är inblandat i en händelse. Så sker även i Storbritannien, men i detta fallet sker det inte obemärkt. Chaufförskollegor försvarar den utpekade föraren och kritiserar den kände radio- och TV-profilen.

Den kände brittiske radio- och TV-värden Jeremy Vine lade på sitt Twitter-konto upp en video som enligt Vines kommentar ska ha kört alldeles för nära en cyklande polis. I videoklippet är det emellertid svårt att se vad föraren i Jeremy Vines video gör för fel och det har fått chaufförskollegor att komma till förarens försvar.

I videoklippet hörs Jeremy Vines röst när han förklarar att han följde med cyklande poliser iklädda varselklädsel med ”polis” tryckt på ryggen. Han hänvisar sedan till att en av dessa poliser rycker till när lastbilen kör förbi i körfältet till höger om cyklisten.

Efter att lastbilen passerat hörs den tidigare nämnda polisen säga ”lastbilen passerade oss väldigt nära”, innan han fortsätter med att hävda att lastbilens hjul ”vidrörde linjen”. Den cyklande polisen föreslog att föraren skulle straffas för ”ovarsam körning”.

Men tittar man noga på videon, syns inget av lastbilens hjul snudda vid körfältsmarkeringen vid den tidpunkten utan blir istället kvar i sitt körfält och håller hastigheten, skriver Trans.info. Dessutom kör gruppen av cyklister två och vid ett tillfälle även tre i bredd. Vissa skulle hävda att det är oklokt i en hektisk stadstrafikmiljö som London.

Åkeriet har inte direkt skyndat till förarens försvar. Istället tackar de Jeremy Vine för att de uppmärksammats om videon och tillade att de ”utreder” saken.

Chaufförer och många andra Twitter-användare var inte imponerade av vad som verkar vara ännu ett försök att smutskasta deras chaufförsyrket som är känt för att vara ett av de mest reglerade och övervakade jobben på vår planet.

Kommentarer till Jeremy Vines Tweet har lyft ”som cyklist borde jag ha mer sunt förnuft baserat på sårbarhet”. En annan skriver: ”jag cyklar dagligen i London och den föraren gjorde absolut inget fel”.

I lastbilsgruppen är reaktionerna starka. En förare i Professional HGV Driver UK Group skriver: Polisen säger att föraren ska straffas för oaktsam körning. Om det sker, kommer alla chaufförer att stanna”. En gruppmedlem uppmanade transportbranschen och chaufförer att samlas och stötta varandra när media utsätter branschen för orättvis kritik.

Läs artikeln i sin helhet och se videoklippet på Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2022-06-01 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsprotest Cyklister Lastbilschaufför Londontrafik Oaktsamhet