Den beslagtagna narkotikan. Foto: Tullverket/Proffs, fotomontage Den beslagtagna narkotikan. Foto: Tullverket/Proffs, fotomontage

Amfetaminpåverkad chaufför fick tre månaders fängelse

Uppmärksamma tulltjänstemän vid Öresundsbron i Malmö noterar att en förare av en lätt lastbil bär sig märkligt åt vid betalstationen. ”Ett avvikande beteende”, som man beskriver det. Detta leder till en fördjupad kontroll som slutar med att den polske föraren så småningom döms till tre månaders fängelse för bland annat grovt rattfylleri.

På förmiddagen den 1 april rullar en polskregistrerad 3,5-tonslastbil in i Sverige via Öresundsbron i Malmö. Föraren lämnar förarhytten för att prata med personal på betalstationen, vilket uppmärksammas av tullinspektörerna på plats. De noterar att föraren ”har ett avvikande beteende”, vilket gjorde att tullens tjänstemän tar kontakt med honom för vidare kontroll.

De ber föraren att köra fram till Tullverkets garage för fördjupad kontroll, något som föraren verkar ha svårt för. Han kör ryckigt och tullinspektörerna uppfattar det som att föraren ”har svårt att framföra fordonet på ett betryggande sätt”. Han är bland annat nära att kollidera med en stillastående sopbil och en husvägg.

När föraren så småningom lämnar sitt fordon i Tullverkets lokaler märker inspektörerna att han har svårt med koordination samt att han ”uppvisar en stirrighet samt muskelryckningar som är typiska för amfetaminpåverkan”.

När mannen kroppsvisiteras påträffas 16,1 gram amfetamin och 0,95 gram cannabis i hans kläder. Föraren erkände att han att han hade tagit amfetamin samma morgon.

Mannen grips, anhålls och häktas senare misstänkt för ringa narkotikabrott, narkotikasmuggling och grovt rattfylleri.

Föraren erkänner under förhör att använt sig av båda drogerna men förnekar att narkotikan som hittades i hans kläder tillhör honom, det var ”en bekant” som placerat narkotikan i lastbilen och när han bromsade vid betalstationen rullade burken med narkotikan fram på golvet. Därefter gömde föraren drogerna i kläderna ”i panik” när han fick syn på tullinspektörerna.

Likaså berättar föraren under förhöret att han tidigare har genomgått behandling för spel-, amfetamin- och marijuanamissbruk men att han idag inte anser sig vara beroende av narkotika.

Enligt förhörsprotokollet har föraren gjort en smått märklig resa från Schweiz till Sverige. Han säger att han kört via Holland och sedan till Puttgarden i Tyskland, färjan till Rödby i Danmark och därefter till Sverige via Öresundsbron. Han säger att han har följt sin gps.

Istället för att köra den kortaste vägen mellan Schweiz och tyska Puttgarden, valde föraren att lita på sin gps – vilket innebar en runda in i Holland. Illustration: Proffs/Google Maps

Den 28 april meddelade Malmö tingsrätt sin dom. Föraren döms till tre månaders fängelse för grovt rattfylleri och narkotikasmuggling.

I domskälen skriver tingsrätten bland annat att ”Av det åberopade analysbeskedet framgår det att N.N:s blod vid provtagningstillfället innehållit 0,37 mikrogram amfetamin per gram blod. Det är fråga om en förhållandevis hög koncentration av narkotika i blodet.

Jonas Zimmerbäck är ställföreträdande gruppchef på Tullverkets Kontrollenhet Syd och var med vid kontrollen av den polska lättlastaren. Han är nöjd med domen.
– Det känns bra att åklagaren valde att driva ärendet som grovt rattfylleri då det är extra allvarligt att nyttja narkotika i sin yrkesutövning. Domen gör att det blir lättare för oss att driva den här typen av ärenden i framtiden, säger han till tidningen Proffs.

Det kanske mest oroande är, att för Jonas Zimmerbäck och hans kollegor är drogade förare inget ovanligt.
– Vi på tullen har sett ett ökande antal chaufförer som använder narkotika. Både förare av tunga lastbilsekipage men framförallt bland de som kör 3,5-tonslastbilar, berättar Jonas avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-13 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Grovt rattfylleri Malmö tingsrätt Øresundsbron Rättsfall Trafiksäkerhet Tullverket