Nästa helg stängs Tingstadstunneln

Helgen den 22-24 april stängs Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroken och Ringön helt för tunnelns renovering. Trafik Göteborg varnar för köer och "mycket långa restider".
Efter helgen fortsätter arbetet fram till oktober 2023 vilket bland annat innebär att endast ett körfält är öppet i varje riktning genom den vältrafikerade Tingstadstunneln.

Tingstadstunneln ska renoveras och uppdateras till dagens standard på säkerhet och miljö. Arbetet pågår från den 22 april 2022 till oktober 2023 och under den här tiden blir det stora trafikstörningar.

Renoveringen inleds med att Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet stängs helt från fredagen den 22 april klockan 22.00 till måndagen den 25 april klockan 05.00.
– Det kommer att bli långa köer under både lördagen och söndagen, speciellt mellan klockan 11 och 15 längs E6 mellan Kallebäcksmotet och Olskroksmotet. Vi tror även att det kommer bli mycket ansträngt i Munkebäcksmotet och Torpamotet på E20, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg.

– Därför rekommenderar vi bilister att ställa bilen eller välja andra färdsätt den här helgen. Annars behöver man vara ute i mycket god tid och planera sin resa i förväg via till exempel Trafiken.nu-appen, som visar var köerna är just nu, tillägger Robin Holmér.

Ett tips till trafikanterna är att ladda ner Trafiken.nu-appen redan idag – då får man förutom köinformation även push-notiser när avstängningen införs respektive avslutas. Allt för att man ska kunna hålla koll på det aktuella trafikläget.

Under avstängningen leds trafiken om till Söder-/Västerleden och Hisings-/Norrleden via Älvsborgsbron och det är där bilisterna kommer smidigast fram. Undantaget gäller de som startar resan från de centrala delarna av Göteborg – då hänvisas man till Marieholmstunneln via Torpamotet längs E20.

Orsaken till totalavstängningen är inte bara renoveringen av Tingstadstunneln utan även rivningen av en järnvägsbro över E6 vid Gullbergsmotet. Under den här helgen ska det även utföras arbeten längs E6 vid Gårdamotet, vilket kommer att påverka framkomligheten ytterligare.

Från måndagen den 25 april klockan 05.00 till oktober 2023 – då renoveringen väntas bli klar – hålls endast ett körfält öppet i varje riktning genom Tingstadstunneln. Under den här perioden ska trafiken längs E6 fortfarande köra genom Tingstadstunneln, medan trafiken via Lundbyleden, E20 och E45 leds om till Marieholmstunneln.

Den begränsade framkomligheten genom tunneln kommer att skapa köer, särskilt i rusningstid. Bilister bör försöka undvika dessa tider och resa på andra sätt än med bil. De som väljer att åka kollektivt håller sig uppdaterade om sin resa i appen Västtrafik To Go. Vissa busslinjer har eller kommer att få ändrade körvägar i och med renoveringen – information om hur de kör istället finns på vasttrafik.se/tingstadstunneln.

På trafikgoteborg.se/tingstadstunneln finns kartor och en animerad film som visar de nya körvägarna samt kartor över vilka anslutningar som kommer att vara stängda under renoveringen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-04-14 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Tingstadstunneln Trafikinformation Vägarbeten Vägavstängning