Sifo: 7 av 10 positiva till skattesänkningar på drivmedel

En klar majoritet vill se skattesänkningar på drivmedel som kompenserar för de höga bränslepriserna. Störst är stödet utanför storstäderna, bland äldre och KD-väljare. Detta visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

Att tanka bilen har blivit rekorddyrt. Nu vill 7 av 10 (69 %) svenskar att drivmedelsskatterna sänks. Bland bilister är det 73 procent som är positiva till en större skattereform, men även i gruppen icke-bilister finns en majoritet (52 %).

Störst är stödet utanför storstadsområdena (76 %) och i åldersgruppen 56-79 år (75 %).
– Jag är inte ett dugg förvånad. De rekordhöga bränslepriserna har fått det att svida rejält i mångas plånböcker, inte bara hos bilister utan också företagare och lantbrukare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, och tillägger:

– Även om oljepriset skjutit i höjden de senaste veckorna går det inte att komma ifrån att vi har väldigt höga skatter i Sverige. Vid exceptionella händelser som det vi nu ser i Ukraina är det rimligt att något görs för att folk ska fortsätta kunna ta sig till jobbet, skjutsa barnen och få vardagen att fungera. Vi ska ha höga klimatambitioner, men som jag ser det har vi inga alternativ just nu. Utan bilen, lastbilen och traktorn stannar Sverige.

Undersökningen visar också på stor splittring beroende på partisympatier. Störst stöd återfinns bland KD- (96 %), SD- (92 %) och M-sympatisörer (88 %).

V-väljarna stöttar däremot inte den politik partiet just nu för i riksdagen*.

Bara var tredje V-väljare vill se sänkta drivmedelsskatter. Lägst stöd för sänkta drivmedelsskatter återfinns hos Miljöpartiets väljare (17 %).
– Att det hettat till i riksdagen är fullt förståeligt. Det här är en fråga som det går att både vinna och förlora väljare på, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.* M, V, KD, SD och L vill att regeringen ska förhandla med EU för att få ned drivmedelspriserna med totalt 5 kronor för diesel och knappt 4 kronor för bensin. I överenskommelsen har V även fått in en punkt om att utreda hur staten ska kunna kompensera för framtida bränsleprischocker.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-29 13:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslepriser Energiskatt Kvdbil Sifo