Brist på kablage från Ukraina stoppar produktionen av lastbilar

Under pandemin har det talats mycket om komponentbrist inom fordonsindustrin – främst har det handlat om bristen på halvledare. Innan branschen hann med att lösa det problemet kom nästa. Nu är det kriget i Ukraina som ställer till det. Och nu handlar det om kablage.

För många lastbilstillverkare har kriget i Ukraina inneburit att man nu saknar kablage då landet är en viktig leverantör av dessa produkter.

Leverantörerna kan av förklarliga skäl inte producera i sina ukrainska anläggningar eller att man endast kan producera i mycket begränsad omfattning.

En direkt följd för till exempel MAN är att man den 14 mars tvingades stoppa produktionen i sina lastbilsfabriker i München och Krakow samt att man fått betydande produktionsstörningar vid fabrikerna i Nürnberg, Salzgitter och Wittlich.

MAN meddelar att företagets bussproduktion inte påverkas nämnvärt.

När kriget bröt ut agerade MAN:s företagsledning bland annat genom att lägga beställningar på kablage från andra länder. Men det kan ta flera månader innan dessa leveranser kan ske, skriver MAN i ett pressmeddelande.

Eftersom MAN nu inte kan hålla sina överenskomna leveranstider har företaget erbjudit sina kunder möjligheten att avboka sina beställningar. Samtidigt ges de möjlighet att lägga en beställning med nya villkor, avslutar MAN sitt pressmeddelande.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-31 12:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Komponentbrist Krig Lastbilsproduktion MAN Ukraina