Gruppchef Petter Wahllöf letar efter dig som är redo för en "tyngre" uppgift. Foto: Privat/Proffs, arkiv. Gruppchef Petter Wahllöf letar efter dig som är redo för en "tyngre" uppgift. Foto: Privat/Proffs, arkiv.

Ta chansen att bli bilinspektör i Karlskrona

Lokalpolisområde Karlskrona söker en bilinspektör. ”Är det du som är rätt person?”, frågar gruppchefen i området Petter Wahllöf. Tjänsten kommer att utgå från Karlskrona med anställningsdatum hösten 2022. I första hand är det tillsyn och kontroll av yrkestrafiken som finns på vägarna i det geografiska området.

Att vara bilinspektör är riktigt roligt, berättar bilinspektör Markus Pub i Eskilstunas yrkestrafikgrupp i februari 2021. I mars 2021 berättar vi om att Lokalpolisområde (LPO) Karlskrona söker en bilinspektör. Av olika anledningar fick rekryteringen avbrytas. Nu tar man åter upp jakten på en ny driven medarbetare i form av en bilinspektör.

Tjänsten omfattar allt från besiktningar av nyttofordon vilket är den stora primära delen av bilinspektörens arbete, till tekniska undersökningar efter trafikolyckor

Bilinspektören i yrkestrafikgruppen arbetar dessutom mot den övriga lagstiftningen som gäller till exempel kör- och vilotider, lastsäkring, samt cabotage- och kombitrafik.
– De deltar även i det övriga trafiksäkerhetsarbetet som exempelvis innefattar nykterhetskontroller, säger Petter Wahllöf.

En viktig funktion bilinspektören har är teknisk undersökning av fordon som varit inblandade i allvarliga trafikolyckor. För detta genomgår bilinspektören en särskild utbildning för att kunna påvisa, eller utesluta tekniska brister. Dessutom måste bilinspektörer tillägna sig olika lagstiftning för de områden de arbetar inom.

Inom yrkestrafikgruppen har bilinspektörer olika behörighetsnivåer varav F3 är den högsta certifieringsnivån av tre inom området som rör flygande inspektion inom polisen. För att få bli bilinspektör vid Polismyndigheten måste man genomgå en nationellt fastställd bilinspektörsutbildning.
– Beroende på vilken utbildning de sökande har med sig, utbildar vi dem vidare, säger Petter Wahllöf.

De hoppas att den nya medarbetaren är ödmjuk och fungerar bra i grupp eftersom poliser och bilinspektörer arbetar tillsammans i en ganska homogen grupp.
– Det behövs även en stor portion social kompetens och förståelse för mötet mellan människor är också bra att ha eftersom det är just människor i olika situationer och stämningar vi arbetar med. Att kunna vara professionell. I grunden måste det också finnas ett genuint intresse för det man ska arbeta med, trafik samt trafiksäkerhet, avrundar Petter Wahllöf.

Sista ansökningsdag är den 22 februari och här ansöker du.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-16 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Fordonsbesiktning Karlskrona Nykterhetskontroll Polis Trafikövervakning Yrkestrafikgruppen