Allt fler tyska chaufförer har migrationsbakgrund

Författarna till en tysk studie analyserar hur utbredd förekomsten av migranter och flyktingar är på den tyska arbetsmarknaden. Studien är gjord av Friedrich-Ebert-Stiftelsen och gör gällande att det många lastbilschaufförer har migrationsbakgrund och att Tyskland inte längre kan klara sig utan dessa. Hur ser det ut i Sverige?

Exempel stod migranter för mer än 23 procent av yrkesförarna i hela landet 2020. Det blir ännu tydligare när man ser på siffrorna regionalt, exempelvis i Baden-Württemberg där 34,7 procent av yrkesförarna har en migrationsbakgrund.

Baserat på aktuella siffror från den statliga arbetsförmedlingen i Tyskland, står det klart att arbetsmarknaderna inte längre kan fungera utan dessa yrkesarbetare, enligt författarna.

Studien fokuserar på kvalificerade yrken, alltså yrken för vilka det normalt krävs en genomgången två till treårig yrkesutbildning. Den fokuserar också på de så kallade flaskhalsyrkena där, rent matematiskt, inte alla tjänster kan tillsättas.

Det är tydligt att andelen personer som påbörjar utbildning utan tyskt medborgarskap eller med flyktingbakgrund, i nästan alla delstater är högre än för tyskar inom de yrken som är särskilt efterfrågade. Författarna till studien framhåller att migranter och flyktingar därför bör vara ännu mer närvarande i dessa yrken i framtiden.

Enligt författarna är syftet med studien att klargöra det ”viktiga bidrag migranter ger till att få den tyska ekonomin att fungera.” Och detta påstående gäller i allt högre grad också för flyktingar, enligt författarna. Till exempel femdubblades deras närvaro i specialistyrken i Rheinland-Pfalz mellan 2013 och 2020 och i Mecklenburg-Vorpommern till och med sexton gånger under samma period.

Studien visar att allt fler flyktingar framgångsrikt kommer in på arbetsmarknaden även i yrken som kräver specialutbildning, avslutar Eurotransport och här kan du läsa artikeln i original.

En studie över hur det ser ut i Sverige inom exempelvis chaufförsyrket, hade varit intressant att få läsa.