Illustrationsfoto.

Fängelse och dryga böter efter drograttfylla och förarkortsfusk

Att framföra ett fordon när man är påverkad av droger är aldrig någon bra idé. Livsfarligt, så klart. Och ännu farligare om man kör ett tungt fordon. Att dessutom använda en annan persons förarkort är inget man skämtar bort. Och definitivt inte om man dristar sig till att göra det i Danmark. Tilltaget har nu fått sitt rättsliga efterspel.

När Tungvognscenter Syd stoppade en dansk lastbil i mars i år, misstänkte man ganska snart att något inte stod alldeles rätt till. Misstankar som skulle visa sig vara välbefogade.

Specialåklagare Pernille Moesborg vid Polisen i Sydöstjylland berättar att poliserna anade att den 31-årige chauffören använde sig av mer än ett förarkort. Mannen erkände snabbt och överräckte snart ”fuskkortet” till polisen på plats.

När kör- och vilotiderna på de båda förarkorten summerades, stod det klart att 31-åringen hade gjort sig skyldig till ”massiva överträdelser av kör- och vilotidsbestämmelserna”.

Men inte nog med det. Mannen fick även lämna ett blodprov eftersom man även misstänkte att han var påverkad av droger. Blodprovet påvisade det faktum att 31-åringen hade brukat amfetamin.

I lastbilen påträffades dessutom en mindre mängd av det narkotiska preparatet.

I fredags var det dags för rättegång. Chauffören dömdes till 50 dagars villkorligt fängelse, 60 dagars samhällstjänst, indraget körkort i tre år samt böter på 188 000 danska kronor (cirka 265 000 svenska).

Även åkeriägaren fick sin släng av sleven. Under samma rättegång dömdes han till böter om 310 000 danska kronor, omkring 440 000 svenska.

Både chauffören och åkeriägaren fann för gott att acceptera sina domar.

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-16 15:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Drograttfylla Förarkortsfusk Rättsfall Tungvognscenter Syd