Anders Ygeman (S) och Ulf Jönsson samtalde i lite drygt en timme om de problem som omgärdar elektrifieringen inom åkerinäringen. Foto: Per Hedelin

Jönsson mötte Ygeman för att diskutera tröga bidragssystem och skenande elpriser

I slutet av juni i år överlämnades en Volvo FM Electric till Börje Jönsson Åkeri i Helsingborg. När vi pratar med åkeriets vd, Ulf Jönsson i förra veckan, berättar han att den helelektriska dragbilen rullar 600 mil i veckan. Själva lastbilen fungerar precis som förväntat – bra. Däremot finns det annat som kunde ha varit bättre.
- Att hinna med att ladda batterierna kan vara det som ställer till det emellanåt, förklarar Ulf Jönsson.

Och just det problemet fick Ulf Jönsson att sätta sig bakom ratten i den elektriska lastbilen förra torsdagen för att bege sig till Stockholm där han stämt möte med energiminister Anders Ygeman (S).
– Jag hade bokat ett möte med Ygeman för att prata bland annat om behovet av att kunna ladda elektriska lastbilar på betydligt fler ställen än vad som är möjligt idag.

Under det drygt en timme långa mötet med Anders Ygeman lyfte Ulf även upp en tanke om elproduktion i egen regi. En idé som skulle kunna ersätta dagens tröga och illa fungerande bidragssystem.
– Han verkade ta till sig förslaget. Det är bra om man gör allt så enkelt som möjligt, berättar Ulf Jönsson.

Han förklarar att dagens bidragssystem för bland annat ellastbilar dessutom är alldeles för krångligt och att man till stor del missar målet när åkerier som vill elektrifiera flottan hamnar i ett slags ”moment 22”.

Ygeman fick även höra Ulfs åsikter om de skenande elpriserna. Ulf är inte alls bekväm med de stora skillnaderna i tarifferna mellan de olika elområdena.
– Varför ska vi i södra Sverige betala så mycket mer för strömmen bara för att vi bor långt ifrån Norrland? I så fall borde ju norrlänningarna betala väldigt mycket mer för transporterna från södra delarna av landet till Norrland, om man nu ska hårddra det, spekulerar Ulf.

Mer om Ulfs möte med Anders Ygeman kan du läsa i nästa nummer av tidningen Proffs (nr 10-2021), som kommer ut den 29 oktober.

Prenumerera nu – klicka här!

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-19 15:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Anders Ygeman Börje Jönsson Åkeri AB Elpriser Energi Infrastruktur Miljö Ulf Jönsson