Här är musiken som gör dig till en fartdåre

Var tredje svensk uppger att de påverkas att köra snabbare när en viss typ av musik spelas i bilen. Rock är det som får flest att trycka extra på gaspedalen medan opera, jazz och klassisk musik har en lugnande effekt, visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

Yngre och medelålders förare påverkas mest av musikvalet. Bland 18-34-åringarna uppger 38 procent att en viss typ musik kan få dem att sätta foten på gasen. I gruppen 35-55 år är siffran ännu högre, hela 40 procent.

Men vilken musik är det då som får oss att vilja tänja på gränserna? Jo, rock! Hela 55 procent av de som påverkas av musik under bilkörning säger att det är rockmusik som får dem att bli tungfotade. Extra påverkbara är 56-79-åringarna (70 %), men även inom övriga åldersgrupper är rock den genre som flest går i gång på.

Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, säger att rockmusik karaktäriseras av högt tempo, hög volym och höga tonlägen, sådant som för många har en negativ inverkan på puls och stressnivåer.
– Vid bilkörning brukar man säga att gränsen går runt 120 taktslag per minut. Spelas musiken snabbare än så blir vi sämre förare. Vi ökar farten och tar mer risker, säger han.

Efter rock är det pop (26 %), techno (24 %) och house (17 %) som oftast leder till högre hastigheter. Av de genrer som lägst andel har svarat att de påverkas av återfinns klassisk musik, jazz och opera (1 %).
– Lugn musik lugnar medan snabb musik aktiverar. Om man vet med sig att man har en tendens att bli tung i foten rekommenderar jag att man ibland byter till något lugnare. Med rätt låtar i bilen blir man mer koncentrerad på vägen och en bättre bilförare, avrundar Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

På frågan om musik av en viss genre få dig att vilja köra snabbare, svarade:
Ja: 31 %
Nej: 51 %
Vet ej: 18 %

Kvdbil listar också ”farliga” och ”säkra” låtar.

Fem farliga låtar vid bilkörning:
American Idiot – Green Day
Payback – Slayer
Blah Blah Blah – Armin van Buuren
I love it – Icona Pop, Charli XCX
Million Voices – Otto Knows

Fem säkra låtar vid bilkörning:
Perfect – Ed Sheeran
idontwannabeyouanymore – Billie Eilish
The Scientist – Coldplay
Landslide – Fleetwood Mac
Nothing Else Matters – Metallica

Listan av låtar baseras på faktorer som kan leda till förändrade stressnivåer, däribland bpm (taktslag per minut), energi, tonläge och volym.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 27-30 augusti 2021. Totalt intervjuades 1054 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-13 09:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilmusik Fartdåre Fortkörning Hastighet Hastighetsöverträdelse Kvdbil Musik Pop Rock Sifo Trafiksäkerhet