Däck av återvunna plastflaskor

Continental kommer att börja producera däck med polyester från återvunna plastflaskor. Hållbart polyestergarn kommer att tillverkas av PET-flaskor med hjälp av en mekanisk process och kommer att användas för tillverkning av nya däck.

Cirkulär ekonomi är en integrerad del av Continentals hållbarhetsstrategi och nu tara man detta ett steg längre när den tyska däcktillverkaren börjar använda återvunna plastflaskor i sin däcktillverkning. Tillsammans med sin partner OTIZ, som är en fiberspecialist och textiltillverkare, har Continental utvecklat en speciell teknik för återvinning av PET-flaskor utan tidigare nödvändiga kemiska steg.

Som en del av återvinningsprocessen sorteras flaskorna först, korkar avlägsnas och slutligen rengörs flaskorna mekaniskt. Efter en mekanisk strimling, smälts flaskorna innan de görs till granulat. Detta följs av polymerisation och en modifierad spinnprocess.

När årets bilutställning i München äger rum, kommer Continental att presentera ett konceptdäck med polyestergarn tillverkat av återvunna PET -flaskor.

Tester visar att återvunnet material från plastflaskor fungerar lika bra som de fibrer som tidigare har använts vid däcktillverkning och håller samma kvalitet som helt nya material samt är lika stabila och därmed väl lämpade för däcktillverkning.

Återvinning blir allt viktigare när det gäller design, utveckling och tillverkning av däck. Continentals mål är att år 2050 ska deras däck vara tillverkade av 100 procent hållbara produkter. Att kunna använda begagnade plastflaskor är ett viktigt steg i denna utveckling.

Om artikeln

Publicerad: 2021-08-05 09:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Återvinning Cirkulärekonomi Continental PET-flasko Polyester Polyestergarn Ptiz