Förarens förklaring var att de ”bara skulle köra en liten bit” Förarens förklaring var att de ”bara skulle köra en liten bit”

Överlast slutade i ett tekniskt körförbud

Även för yrkestrafikgruppen i Västerås är det som att ”fiska i ett akvarium”. Det blir alltid fångst. Dagen då så inte längre är fallet, tycks avlägsen. De flesta ursäkter till varför gällande regler och lagar har överträtts, har poliserna och bilinspektörerna vid det här laget hört tidigare. Ursäkter hjälper föga eftersom man inte får överlasta ett fordon även om man bara ska ”köra en liten bit” och man får inte köra fordon med användningsförbud.

Onsdagen den 21 juli är det åter dags för Västerås yrkestrafikgrupp att ”kasta ut fisknätet” och den första fångsten är en 3,5-tonslastbil (lättlastare) som kör ut framför dem och den ser väldigt tung ut.
– Den vägde in på 4 620 kilo vilket motsvarar 32 procents överlast. Körkortet omhändertogs och omlastning fick ske på plats. Förarens förklaring var att de ”bara skulle köra en liten bit” för att sedan lasta över till två andra bilar. Föraren förnekade så vi fick skriva en anmälan istället, säger bilinspektör Jonas Nordin.

Snart håvas nästa fångst in. De kommer ifatt en personbil med ett släp som är lastat med grus.
– Det såg lite tungt ut och när vi gjorde en slagning på släpet ser vi att det är körförbud sedan november 2020 på grund av utebliven efterkontroll, säger Jonas Nordin.

De stoppar ekipaget och när kontrollen fortsätter, ser de att bilen är belagd med användningsförbud på grund av obetald skatt.
– Det hade gått så lång tid att vi kunde avskylta bilen, säger Jonas Nordin.
Om det har gått längre än två månader i detta sammanhang, kan polisen avskylta ett fordon.

Ekipaget ser som sagt tungt ut och när de väger släpet som är god för 850 kilo, konstaterar man att det är överlastat.
– Det vägde in på 1 290 kilo vilket motsvarar 51,76 procents överlast. Vi omhändertog körkortet och föraren fick böter på 4 000 kronor. Bilens registreringsskyltar fick följa med in till polisstationen, säger Jonas Nordin.

Eftersom de befann sig nära en bilprovning, kunde en bekant till föraren komma till undsättning i en annan bil.
– Efter att de lastat av gruset kunde han köra in släpet för kontrollbesiktning. Där framkom det att släpet var helt bromslöst varför det blev ett tekniskt körförbud på det, avrundar Jonas Nordin.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-26 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Användningsförbud Avskyltning Besiktning Bilinspektör Fordonsskatt Överlast Polisen Tekniskt körförbud