Dansk polis varnar för ökat antal dieselstölder

Dieselstölder är självklart inte enbart ett ”svenskt problem”. Nu går den danska polisen ut och varnar bland annat chaufförer och åkerier för det ökande antalet stölder på danskt territorium - i synnerhet i norra Jylland.

I juni och juli har polisområde Nordjylland fått in flera anmälningar om dieselstölder. Främst från Vendsyssel-området i allra nordligaste Jylland. Det förklarar poliskommissarie Claus Serup på Nordjyllandspolisen som summerar tillgreppen i ett tiotal anmälningar.

Platserna där tillgreppen skedde i juni är Jerup, Sæby, Fjerritslev och Sindal. I juli har Fjerritslev och Skagen blivit drabbade. Främst är det farmartankar och parkerade fordon som lockar bovarna.

I Jerup kom tjuvarna över 600 liter eldningsolja från en oljetank som stod i en byggnad.
– På en adress i Fjerritslev stals 400-500 liter diesel från några parkerade lastbilar, nämner Claus Serup.

Anmälningarna rullar in men den danska polisen har inte många spår att följa. De tekniska utredningarna som har gjort har inte pekat ut några misstänkta gärningsmän skriver polisen i ett pressmeddelande.
– Det kan vara lokala eller kringresande kriminella, menar Serup som gärna tar emot tips och observationer från allmänheten.

För att skydda sig mot dieselstöld föreslår polisen bland annat att dieseltankar förses med lås. Likaså bör lastbilar parkeras på säkra uppställningsplatser, alternativt på ställen där många människor rör sig.
– Bedöm om din egendom eller ditt fordon är en öppen inbjudan till tjuvarna och om du i så fall kan vidta några åtgärder för att hindra att så är fallet.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-19 08:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Dieselstölder Jylland Kriminalitet